Nézet

Ételszentelés

A húsvétvasárnap egyik legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés, vagy másik elterjedt megnevezésén pászkaszentelés.
Vasárnap

2021. május 4. 09:05

Vasárnap
Kép: Benő Sándor

A hagyományokat éltetve a jeruzsálemi példából kiindulva az asszonyok és leányzók a szentelésre szánt ételekkel indultak a templomba. Korunkban ezt a szép ünnepet éltetve, mostanság szépen feldíszített kosarakba, erre az alkalomra készített terítővel takarják le jellegzetes ünnepi ételeiket. A szentelés után a hívek sietnek haza, hogy otthon feltálalják a megszentelt ételt. Sajnos a koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a templom falain kívül kellett, hogy megvalósuljon ez a több évszázados keresztény szokás. A kassai vasgyár tőszomszédságában elterülő Nagyidán sem történt ez másképpen. Szalay László helyi plébános rendkívüli módon oldotta meg a rendkívüli helyzetet. A szigorú előírásokat figyelembe véve reggel hét órakor a már híressé vált Póni Expresszel, a fogatban Kincső és Trianon névvel büszkélkedő lovakkal, valamint a kocsis Kuzder Tiborral a bakon, a település utcáin végighaladva szentelte meg a házak elé kikészített kosarakban az ételeket, miközben a hangszóróban az áldás szövege, ima és ének emlékeztetett az ünnepi eseményre. A plébániához tartozó két községben, Gomboson és Komarócon sem maradtak megszentelt húsvéti ételek nélkül a hívek, ott előző este került sor az eseményre. „Csípős, hideg reggeli órát éltünk át, de ennek is megvolt a maga különlegessége, varázsa, amire az emberek idővel szívesen emlékeznek majd vissza. Ezúton is köszönetemet fejezem ki külön azért is, hogy a kapukban állva, fázósan várva jöttünket, kitartottak. Nagyida vezetőségének pedig az együttműködésért kell, hogy köszönetet mondjak, amit egyébként már számos alkalommal bizonyított” – fogalmazott Szalay László. Reményét fejezte ki, hogy a következő ételszentelés már egy nyugodtabb légkörben zajlik, s a templomok falai közt egy egészen más hangulatban lévő hívősereg gyűlik össze.

Pankovics Miklós, Nagyida

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felfüggesztik a teraszadót Dunaszerdahelyen

Felfüggesztik a teraszadót Dunaszerdahelyen

Naszvad

Hozták a megszokott beiratkozási számokat Ógyallán és Naszvadon

koronavírus terasz

A vírus a sörözéstől is elvette a kedvünket

Megöltek egy szlovákiai nőt Esztergomban, a gyanúsítottat elfogták
Frissítve

Feltehetően ugyanaz a férfi ölt Esztergomban, aki Párkányban végzett az idős férfivel

Ógyalla

Elkezdődött a nyílászárók cseréje az ógyallai idősotthonon

koronavírus Ausztria

Ausztriában szombat éjféltől feloldják az éjszakai kijárási korlátozást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.