Nézet

Egy régi májusfa története

A májusfaállítás mára kiment a divatból. A mai lányok, ha falun nőnek is fel, nemigen ismerik a történetét. Pedig nagyon mulatságos és emlékezetes volt az a májusfa-ajándékozás.
Vasárnap

2021. május 7. 09:35

Vasárnap
Fotó: Unsplash

A leányok, ahogy reggel felébredtek május elsején, különös, ismeretlen bizsergést éreztek a szívükben. Abban az időben, amikor még én is gyerek voltam, gyakran összejártunk a szomszédban lakó lányokkal és fiúkkal. Egy iskolába jártunk, mindig közösen tanultunk, leckét írtunk vagy éppen játszottunk. Nem voltunk még abban a korban, hogy másként tekintsünk egymásra, mint gyermeki, baráti szemmel. Most, öreg fejjel visszaidézem ezeket a különös májusi ébredéseket. Noha nem tartoztam sem a szép, vonzó, sem a módos leányok sorába, bennem is keringtek izgatott érzések, hogy reggel majd ott látom díszelegni a májusfát a kapunk előtt, de egy eset kivételével a régi korhadt kapufa mindig májusfa nélkül búslakodott a ház előtt. Hiába, nem minden leány érdemli ki ezt a szerencsét. De azért csak ki-kibámultam minden május elsején a kapura. Míg egyszer, egy szép reggelen, mit ad Isten, gyönyörű sudár májusfa ékeskedett ott szép színes szalagokkal feldíszítve. No de ilyet! Nem akartam hinni a szememnek. Kimentem az udvarra, hogy megnézzem, összejöttünk a szomszéd lányokkal, és tanakodtunk, ki kinek hozhatta a fát. Minden leány gondolatban rátalált a fa gazdájára, csak én nem. Még anyám is meglepődött, és csak úgy felszínesen kérdezte, ki hozta a fát? Mit tudom én, feleltem határozottan, majd kimondja, ha akarja. De ez a különös eset sokáig titok maradt mindenki számára. Lassan, ahogy felnőttem, feledésbe merült sok minden, köztük ez is. Könyvelő lettem egy szövetkezetben. Egyszer munkából hazajövet megszólít egy régi ismerősöm. „Tetszett neked?” – kérdezte. „Mi?” – kérdeztem vissza kimeredt szemmel. „Hát nem emlékszel? A májusfa a régi időből?” Jézusom! Egyszerre feltörtek bennem a régi májusfák emlékei. „Maga hozta? – kérdeztem meglepetten. – De hát miért?” „Mert szerettem volna örömet szerezni annak, aki szorgalmával és jóakaratával kiérdemelte az iskolában” – mondta.

Tóth Éva, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus kórház

Koronavírus: a második egymást követő napon nem jelentettek halálesetet, 36 új fertőzöttet találtak

Marco Rossi

Rossi: a legszebb tündérmesékben sem mindig tökéletes a vége

szalai ádám

A magyarokat dicséri a nemzetközi sajtó a tegnapi meccs után

rendőrség

Részeg sofőrt fogtak a Dunaszerdahelyi járásban

szepsi romák

A kormány bocsánatot kért a 2013-as szepsi razzia miatt

hőség illusztráció

Délen a hőség, északon a viharok miatt adtak ki riasztást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.