Nézet

Egy példaértékű Csemadok-szervezet

Tavaly, amikor a Csemadok megalakulásának 70. évfordulóját ünnepeltük, született meg bennem az az ötlet, hogy megérdemelné a jászói szervezet is a tevékenységének, aktivitásának összefoglalóját.
Vasárnap

2020. december 2. 16:42

csem

Ha magyarlakta területen élők olvassák ezt, semmi rendkívülit nem fognak észlelni, hiszen nagyon sok községben működik még aktívabb Csemadok-szervezet, tánc- és énekcsoportokkal az adott igényeknek, elvárásoknak megfelelően. De Jászó a magyarlakta terület legészakibb részén fekszik, és a lakosság 10%-a sem vallja már magát magyarnak. Jászótól 3 km-re északra színszlovák települések találhatók, sőt 6 km-re német mánták, akik szintén elszlovákosodtak (innen származik volt köztársasági elnökünk, Rudolf Schuster).

Községünkben mindig létezett Csemadok-szervezet, sőt voltak évek, amikor még színdarabokat is előadtak, de bizony sok idő telt el úgy, hogy alig hallottunk tevékenységéről. Az utolsó tíz esztendőben azonban gyökeresen változott meg minden. Sikerült megtalálni az igazi magyar érzelmi töltettel rendelkező és a magyarság megmaradásáért tenni akaró egyéneket a vezetőségbe, és elkezdődött a szervezet újjáélesztése. Ma nagyjából 140 tagot regisztrálunk, akik példaértékűen támogatják az alapszervezetet. Az új vezetőség első lépése volt, hogy kopjafát állíttatott a templomkertben, ahol évente megemlékezünk március 15-éről, június 4-én a trianoni gyásznapról, augusztus 20-áról és október 23-án az 1956-os forradalomról. Ezenkívül évente rendezünk egy zenés történelmi délutánt. Rendszeresen megszervezzük a nyári egyetem befejezéseként a kultúrműsorral egybekötött jászói napot, egy-egy kirándulást történelmi emlékhelyekre, Katalinkor a batyubált, a karácsonyi koncertet a kolostor templomában, és az évzáró közgyűlést. A Csemadok-tagok aktivitása kiterjed más területekre is. Felépítettek egy kis emlékművet Jászó egyik kedvelt forrásánál, a Széplány kútnál, ahol tábla jelzi magyarul a forrás nevét, hogy így maradjon meg az utókornak. Létrehozták a Faluházat, ahová összegyűjtik őseink még megmaradt bútorait, szerszámait és egyéb használati tárgyait. Ami elszomorító, a tagságunk elöregedése. Ott, ahol a mi fiatalkorunkban csak egy-két család beszélt szlovákul, mára nincs magyar fiatal, aki a kiöregedett tagok helyébe lépne.

Halász József, Jászó

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Probléma- és várakozásmentesen tesztelték a lakosokat a csallóközi településeken

A városi tömegközlekedés autóbussza, amelyet mintavételi ponttá alakítottak át (a szerző felvétele)

Pozsonyban is gördülékenyen zajlott a tesztelés

Heger

Tízezrek kezdik el törleszteni a hitelüket

ingatlanadó

Ingatlanadó-bevallás január végéig

koronavírus Nagy-Britannia

A szakértők szerint kérdéses, hogy több halálesetet okoz-e az új brit variáns

Zuzana Kronerová

Zuzana Kronerová: „Örülök, hogy kimásztam belőle”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.