Nézet

Édes anyanyelvünk

Február 21-én volt az anyanyelv nemzetközi napja. Nyelvünket, a MAGYART két szóval tudom jellemezni: nagyszerű és szintetikus. Igen, a magyar nyelv annyira képlékeny, rugalmas, sokszínű, hogy egyes események több szóval is kifejezhetők.
Vasárnap

2021. március 31. 09:23

koperta

Ugyanakkor magába olvaszt bizonyos szavakat, egyenrangúvá téve őket. Igaz, a nyelv szintén fejlődik, lépést tart a technikai és gazdasági fejlődéssel. A múlt század 90-es éveitől kezdtek meghonosodni olyan szavak, mint pl. kiszerelés, szuper, oké, infrastruktúra, laptop, trend, diaszpóra, logisztika stb. Ezek néha az idősebb korosztálynak fejtörést okoznak. Tanúja voltam egy beszélgetésnek, ahol az idős bácsi az unokáját kérte, magyarázza már meg neki, miért mondják a magyar tévében a gyógyszerekre, hogy ilyen vagy olyan kiszerelésben kaphatók. Hisz a gyógyszer nem kíván szerelést, érthetőbb lenne, ha a kiszerelés helyett csomagolást használnának. A nyelvet a nyelvjárás vagy tájszólás teszi színesebbé. Ezeken a területeken sokszor csak a kiejtésben vannak kisebb-nagyobb eltérések. Ezek viszont beszélőikben pozitív érzelmet gerjesztenek, mert a sajátjuk, emberi, bizalmas, és az otthonosság érzését adják. A múlt század 80-as éveiben egy magyarországi felmérés Sátoraljaújhely és környékét nyilvánította a magyar nyelvet legszebben beszélő vidékké. Azt, ahol a nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc élete utolsó éveit töltötte családjával. Ez a vidék nekem ismerős, mert szülőföldem része. Ha nem szól közbe a második világháború, Sátoraljaújhely lett volna a szülővárosom. Így Szlovákújhely lett, melyet a Ronyva-határpatak szakított el Sátoraljaújhelytől.

Szabó István, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Pozsony

Egységes központi terek Pozsonyban

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.