Cs. Liszka Györgyi: Csupa csoda

Vasárnap

Ilyen is régen esett már meg velem, hogy ennyi, a munkámmal kapcsolatos impulzus érjen. És azon kezdtem el gondolkodni, nem a három év elszigeteltség tette-e velem azt a már-már apátia-közelséget, amiben olykor, egyre gyakrabban találom magamat? De bizony! Minden újra meg újra bizonyítani látszik azt a bibliai bölcsességet, hogy nem jó az embernek egyedül.

Amint azt a múlt heti Újságolóban is láthatták, három év után ismét személyesen is megjelenhettünk olvasóink között. Nem tudom elmondani sem, pláne leírni, milyen érzés volt belépni Tardoskedden a kultúrház nagy termébe, és meglátni azt a sok mosolygó arcot, akik ránk várakoztak. No, jó, nem csak ránk, hiszen velünk együtt most vendég volt Benkő Tímea is, lapunk agilis külső munkatársa, aki hazai pályán avatta fel nemrég megjelent első könyvét, a Tanárit. A Vasárnapban évekkel ezelőtt, Tanárok a katedrán címmel megjelent népszerű sorozatát írta meg regényes formában, s olyan lenyűgöző, fordulatos, izgalmas és szellemes könyv lett belőle, amit ha valaki a kezébe vesz, letenni csak akkor tudja, ha végigolvasta. Hozzánőtt már az a szlogen is a közösségi oldalakon, hogy ha kedd, akkor Vasárnap, bárhol meghallják, meglátják felbukkanni ezt, mérget vehetnek rá, hogy ő áll a hétterében. Tardoskedden viszont azt is bebizonyította, hogy ha péntek, akkor is Vasárnap, mert még a könyvét is mi avathattuk fel. Így lettem életemben először keresztanya, és azóta büszkén viselem is e címet. Olyannyira, hogy már készülünk Ipolyságra ugyanebben a felállásban, hogy ott is elmondjuk, miért fontos a megfontolt írott szó, és ott is meghallgassuk Olvasóink építő véleményét.

No, de ne szaladjak előre a jövőbe, hiszen a közelmúltban értek a kedves benyomások, ott Tardoskedden idéződött fel például bennem, hogy milyen jó is volt valóban, amikor szinte hetente kiutaztunk valahova, amikor bejártuk az ország magyarlakta településeit, személyesen is megismerkedve azokkal, akiknek a Vasárnap köszönhető. Mert bármit gondoljon bárki, a mi lapunk igenis az Olvasóinak köszönhető, maguk az Olvasók is egymásnak tartoznak hálával, hogy még mindig van, október 6-án belelépett az 55. életévébe, jövőre ismét jubilálunk. Hiába ugyanis a sok rátermett, képzett, lelkes, ügyes ember, ha nincsenek elegen, akik támogassák, a rátermettség, a képzettség, lelkesség, de még az ügyesség is hamar elpárolog, kárba vész. Ahol eddig jártunk, mindenütt értették és megértették, hogy a mi munkánk is pénzbe kerül, ugyanúgy, mint a fogorvosé, a villany-, vízvezeték-szerelőé, a kőművesé, a boltosé, a mi munkánk alapanyaga (papír, nyomda) is pénzbe kerül, ugyanúgy, mint a fogorvosé, a villany-, vízvezeték-szerelőé, a kőművesé, a boltosé, és bár az internet előretörésével igencsak megcsappant a szám, de még mindig nagyon sokan vannak, akik becsülettel ki is fizetik érte azt a heti 1,10-et vagy 1,40-et, attól függően, előfizetői-e vagy rendszeres vásárlói a Vasárnapnak. Az ilyen felelősen gondolkodó embereknek kell megköszönni, hogy még mindig létezik ez a lap, hogy még mindig hozzá lehet jutni emberi áron (holott a papír ára az év elejéhez viszonyítva négyszeresére nőtt, s még nem állt meg), mert minél többen vagyunk, akik hozzájárulunk a létéhez, annál jobban megoszlik a teher, annál kevesebb jut egy személyre. Most, Tardoskedden is csatlakoztak hozzánk ketten, hogy segítsenek még tovább és tovább életben tartani azt a biztonságos olvasnivalót, amit a Vasárnap garantál. Ha meg véletlenül téved valamiben, megkereshető, számon kérhető, korrekcióra kész. Nem egy Most hallottam az uszodában, … a gangon vagy … a kocsmában (hogy jeles írókat is emlegessek) jellegű hírforrás, rengeteg munka áll mögötte.

Hatalmas köszönet mindenkinek, aki, mint a tardoskeddi Mészáros Imre, 54 éve járatja a Vasárnapot, aki mint ő, folytatta szülei előfizetését, és köszönet azoknak is, akik kevesebb ideje, vagy akik csak most nemrég kezdték el vásárolni, mert az ő érdemük, valamennyiünké együtt, akik pénzt adunk érte, hogy még mindig nem kerül három-négy euróba. Aki megteheti, támogassa ezzel a szlovákiai magyar olvasókat, fizesse elő szeretteinek, egész éves meglepetést ad nekik vele.

Ajándékozza!

Ma felolvastam az első két felvonást. Az elsőt már múlt vasárnap, azóta sokat fejlődött … Vasárnapra új találkozást állítottam be, du. 5-re.

Móricz Virág:

Tíz év

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/47. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában