Nézet

Búcsú Dr. Horváth Lászlótól

Szerény, halk szavú ember, neves főorvos, sokunk barátja, a magyar nemzeti érdekek kitartó képviselője, közíró, a politikai-társadalmi eligazodást segítő cikkek, könyvek szerzője 91 év után szelíden elfogadta a végső megpihenést, ránk hagyva szellemi örökségét.
Vasárnap

2021. január 28. 15:45

Búcsú Dr. Horváth Lászlótól
Fotó: archívum

Az Érsekújvár melletti Bánkeszin született. Ősei Horvátországból származnak. Apja falusi értelmiségi, jegyző volt Negyeden, anyja Pozsony mellől, a gazdálkodó Denk család tagja. Nagybátyja a háborús években magas közjogi pozíciót töltött be. Komáromi házában több menekülő lengyel katonatisztet látott vendégül. Könyvtára, az ott folyó szellemi élet nagy hatással volt a fiatal Lászlóra.

Révkomáromban járt elemi iskolába. 1947-ben átszökött Magyarországra. A budapesti Ügetőnél helyezkedett el, hogy „pályamunkás” besorolása lehetővé tegye továbbtanulását a szocializmus világában. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar történelem, magyar nyelv és irodalom szakán és az orvosi egyetemen végzett summa cum laude.

Deme László nyelvészprofesszor és Janics Kálmán orvos hatására a magyar kultúra fennmaradása érdekében a 70-es évek elejétől a rendszerváltásig saját költségén ezrével küldte a könyveket a Felföldre, Felvidékre, Erdélybe, hogy segítse az ottani magyar felnövekvő nemzedéket nevelő pedagógusok, értelmiségiek munkáját. Maga szervezte a könyvek eljuttatását rendszerint bizalmas „futárszolgálattal”. Hetente kétszer kórházi ügyeleti ideje alatt számos „vendéget” fogadott, civil ellenzékieket. Több erdélyi főpap járt nála, vitték a könyveket, híreket, gyógyszereket. Határon túliak valóságos búcsújárása zajlott ügyeleti szobájában. Az állambiztonság egészen a rendszerváltásig figyelte, jelentéseket adtak le róla, mint ellenzéki nacionalista jellegű csoportosulás szervezőjéről.

Sem a gyógykezelésben, sem a politikában nem a tüneti kezelés híve volt, hanem a bajok gyökerét, okait kutatta. Meglátta mind a szocializmus, mind a kapitalizmus hibáit, mindenekelőtt a nemzetet segítve a kívülről rákényszerített rendszerek túlélésében. A Kárpát-medencében sem a szomszéd népek nacionalista megnyilvánulásainak leleplezésével foglalkozott, hanem a magyar sorskérdéseket elemző írásaival a magyar nemzet megmaradását igyekezett elősegíteni.

Magam is Érsekújvárról szöktem 11 éves gyermekként, és szlovák szakos lettem. Amikor Horváth László főorvos úr felismerte békítő célú tudományos munkámat, hosszú évekig segítette azt. Nála nélkül nem születtek volna meg könyveim, szlavisztikai intézetem, megannyi diplomás nevelése. Édesanyám gondozásáért örök hálával tartozom neki.

Számos elismerés mellett 2012-ben a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki, a Bethlen Gábor Alapítvány Teleki Pál Érdemérmét, a Rákóczi Szövetség Emlékérmét ítélték neki. Legyen áldott önzetlen munkálkodása, célratörő gazdag élete.

Dr. Käfer István egyetemi tanár,
a Szlavisztika – Közép-Európa Intézet alapítója

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
omikron

Más országok példájából tanulhatunk az újabb hullámról

nővér

Káosz a nővérek jutalma körül

pixabay

Az orvosok közzétették az omikron 14 leggyakoribb tünetét

Kidőlt fa

Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat a Dunaszerdahelyi járásban

Djokovicon viccelődnek a szlovák rendőrök

Érsekújvár, városi uszoda

Megnyitják az újvári uszodát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.