Az anzix metamorfózisa. NAPLÓ

Vasárnap

Elavult az anzix. Vagy csak megöregedett nekünk. Néhány évtizede pedig még lubickoltunk az anzixokban. Versek, tárcák, fotók, festmények... magára valamit is adó művészember ügyelt rá, hogy legyártson időnként egy-egy anzixot.

Volt egy hű társa is, a metamorfózis. A 90-es években minden valamire való kiállításon akadt legalább három mű, amely ezt a címet viselte. Metamorfózis 1, Metamorfózis 2, Metamorfózis 3.

Régebben haragudtam rája. Nem tudom, mi a büdös francot jelenthet ez az anzix, de ha már így alakult, nem is érdekel, rohadjon meg ott, ahol van. Gondolom, voltak így ezzel mások is. Most pedig, 2022 májusában megnéztem az idegen szavak közt. Az anzix képeslapot jelent, tudtam meg, és el is csodálkoztam. Hát így állunk. Hogy képeslap. Morzsa kutyám, hegyezd füled, anzixot küldök most neked. Karácsonyi anzix havas tájban világító kunyhóablakokkal, húsvéti anzix kiscsibékkel, kisnyulakkal, festett tojásokkal.

Az elmúlt év során három képeslappal is dolgom volt, az egyiket találtam, a másikat vettem, a harmadiknak pedig én voltam a feladója. Nézzük az elsőt. „Budapest. Kilátás a kir. várkertből” – olvasható rajt a felirat, megismételve német, francia és angol nyelven is. A bélyegzőn a dátum 912. szeptember 13., a címzett „Ricsák Katóka urleánynak, Temesvár, Gyárváros, Távirda utcza 59. sz.” Elnyújtott gyöngybetűk fekete tintával.

Tisztelt Katóka k. a.! Fehértemplomról küldött kedves lapjának nagyon örvendtem, épp a volti (nagyon régen) kedvencz szorakozási helyemet küldötte. Nagyon meglepett hogy éppen rólam is megemlékezett, de sajnálatomra eddig nem irhattam, miután cimét nem tudom, és csak most értesülhettem Szepesitől, hogy már haza érkezett. Remélem kellemesen szórakozott Fehértemplomon és az üdülés is nagyon jó hatott magácskára mint halottam.

A másik, a talált képeslap Bajmócot ábrázolja, a várat, és annak részleteit (plusz egy ágyú). A feladás dátumát tollal is feltüntették: 18. 8. 1981. Egy ilyen napon lenne érdemes valamit csinálni. Számmisztikában jártas olvasóink megírhatják a Kopertába, hogy mit. Az üzenet tömör, a betűk szúrósak, határozottak, mégis szépen íveltek, egy-egy olyan iniciáléval, amely a középkori kódexmásolónak is becsületére vált volna. A címzett egy bizonyos MUDr. Ema Čiháková, az üzenet pedig annyi, hogy „Zasielame Vám srdečný pozdrav z liečenia. Vďační Šoltésovci.”

A harmadik lapot egy nem szomszédos, de európai országba küldtem még húsvét előtt, május első hetében jeleztek, hogy megkapták. Airbnb-szállást foglaltunk, érdeklődve, van-e szabad kapacitás azon a bizonyos hétvégén. Foglalt már valaki a világon Airbnb-szállást képeslapon keresztül? Jó érzés egyébként, mert az ember tudja, hogy nincs nagyon, min izguljon. Ha megkapják a lapot, elolvassák, ha nem kapják, akkor meg nem. Ha van szabad hely, van, ha nincs, akkor meg nincs. Ha visszaírnak, visszaírnak, ha nem írnak, akkor nem írnak. Ha megkapjuk a választ, megkapjuk, ha pedig nem kapjuk meg, akkor majd kapunk mást.

El kell persze mondani, hogy talán nem csak az anzix, de a képeslap műfaja is súlyát veszítette az elmúlt évtizedek során, hiszen másképp továbbítjuk már az információt. Nem csak, hogy üdvözleteket küldünk, vagy jelét adjuk, hogy gondoltunk valakire, de problémákat beszélünk át, programokat szervezünk, élményekről tájékozódunk és tájékoztatunk (másod)percek leforgása alatt. Majd egy szép napon, egy misztikus hangulatot árasztó kedden vagy csütörtökön (mint az 1981. 8. 18., a 2001. 9. 11. vagy a 2022. 2. 24.), ha lekapcsolják az internetet, visszatérhetünk ismét a képeslapokhoz. Az élelmesebbek már most elkezdhetnek feltankolni belőle.

Még szerencse, hogy a metamorfózis úgy, ahogy tartja magát. Mi is lenne velünk nélküle.

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!