Nézet

Áron alul

Alapjaiban döntő tényező a termék ára, mind a termelők, mind a vásárlók számára, mert amíg az egyik félnek ráfizetéses a befektetés, a másiknak lehetőségeit meghaladó a kiadás. A tárgyilagosság kedvéért tegyük hozzá, elsőként és hatodsorban is a termelők aggályai hallgattatnak meg, kiket vitathatatlanul nehézségek garmadája szoríthat sarokba.
Vasárnap

2021. december 8. 10:50

Vasárnap
Kép Unsplash

Leginkább a mezőgazdaság kiszolgáltatott az időjárás, a klímaváltozás, a külföldi árubehozatal piaci árakat befolyásoló hatásának, és itt álljunk meg egy szóra. Közelebbről szemlélve, a klímaváltozás kilengéseit a mezőgazdaság a zöldövezeteivel inkább javítja, mint növeli. A nehézségekért szinte mindenütt a klímaváltozást állítják be okként, ehelyett ha csak az utakat járó kamionok milliói lennének kiiktatva s vasúti szállításra cserélve, a nehézipar, a petrokémia dömpingszerű termelése korrigálva, elmaradhatna a diszkréten, mégis vehemensen a lakosságot okoló bűnbakkeresés. Ideje lenne már a kicsit a nagytól, bolhát az elefánttól külön lapon kezelni. Visszatérve a termőföldekre, az időjárás mérlege a termelés szempontjából egyszer föl, máskor alá játszik, hasznot és kárt egyaránt okoz, és az éppen aktuális ráhatás hangoztatása nagyságrenddel tér el egymástól, hajaj, a károk domborítása javára. Ugye, azt meg mindenki ismeri, hogy aki panaszkodik, attól kérni kell, aki meg dicsekszik, annak adni! A szabad áruforgalom révén korlátlan az árubehozatal, mely hiánypótlás esetén indokolt, más esetben az itthoni versenyképtelenség következtében külföldi vállalatok profitszerzését szolgálja. Üzleteink kínálatában megbecsült az alacsony árfekvésű, mezőgazdászaink számára viszont sajgó, főként Lengyelországból beszállított húsipari termék, gyümölcs és egyéb élelmiszer.

Ezzel sajnos hazai termelésünk évek óta nem tud mit kezdeni, versenyképtelen. Talán nem ártana körülnézni a derék lengyel gazdálkodók portáján, mi teszi őket Európa-szerte exportképes gazdákká, dacára vagy éppen azért, merthogy a V4-ek közül ők biztosítanak legmagasabb fizetéseket a munkavállalóknak. Hát igen, nemcsak igével él az ember, amikor a becsület, a szorgalom, a nemzeti büszkeség meg a bűnüldözési sikerek mellett egyre növekvő kiadásokkal terhelt mindennapokkal, egyre érezhetőbb áremelésekkel biztatnak a politikusok. Így érkezünk a másik fél, a vásárlóközönség igényeihez. Pénz kell a mindennapi megélhetéshez, ez motiválja idehaza, de a külföldön is munkát vállaló, milliókra tehető szorgalmas munkaerő igyekezetét. Példaként, a napokban hangzott el a médiában, hogy Angliában sofőrökben van hiány, és a riporter szinte töprengve tette hozzá: a bérezés ezer font… hetente. Idehaza körülnézve, ez már megér egy savanykás mosolyt. Ebben a formában közel a megoldás, csak a hetek és hónapok közötti különbséget kell nálunk is megoldani! Persze, a komoly dolgokkal nem szerencsés viccelődni, mert az elfecsérelt bizalom esetenként még visszaszerezhető, de az elpocsékolt idő, soha. Az ebből adódó problémákat az intelligens ember igyekszik megoldani, a zseni meg kiküszöbölni. Hát, ilyen is van a nap alatt, de ne legyünk kishitűek, olykor idehaza is felismerhető ez irányú törekvés.

Gazdag József, Jányok

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendelo

Mit tegyünk, ha fertőzöttek vagyunk, és nem tudjuk elérni a körzeti orvost?

A kutyák képesek felmérni az emberek perspektíváját

Erről a kötelességéről se feledkezzen meg, különben megbüntethetik!

sdaas

Ennyivel mehet fel a cigaretták és az Iqos dohánytöltetének ára!

DAC

DAC: Kazahsztánba igazolt a középhátvéd

rendőrség

Már átutalt 9 ezer eurót a csalóknak – az utolsó pillanatban mentették meg a rendőrök

v

Párkány: a holokauszt nemzetközi emléknapján koszorúztak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.