Állattartók figyelmébe: nem tartható láncon a kutya!

Vasárnap

Vrabec Mária rovata

Tisztelt szerkesztőség!

A napokban elvitték a kutyámat, mert láncra volt verve. Az állatvédők két rendőrrel együtt fogták és elvitték. Megfenyegettek, hogy ezért két évtől öt évig terjedő börtönbüntetés jár. Azt nehezményezem, hogy legalább figyelmeztethettek volna, nem kellett volna mindjárt elvinni a kutyát.

B. L. Karva

 

___________________________________

 

Tisztelt Olvasónk!

Valóban furcsa, hogy nem is figyelmeztették, de valószínűleg feljelenthette valaki a faluból, aki úgy látta, hogy a kutya kifejezetten szenved. Ezt a szlovák jogszabályok idén január óta jóval szigorúbban ítélik meg, mint régebben. A kutya láncon tartása a 2022. január 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében tilos! Kivételt csak akkor lehet tenni, ha:

  • a kutya veszélyes, ugyanakkor még ez sem érvényes, ha vemhes szukáról van szó a vemhesség utolsó harmadában, szoptató szukáról, beteg kutyáról vagy hat hónaposnál fiatalabb kiskutyáról,

  • szolgálati kutyáról van szó, melyeket meg lehet kötni kiképzés, őrzés vagy más munkavégzés idején,

  • a kennel tisztításáról, etetésről vagy kezelésről van szó.

Egyébként a kutyákat nem szabad láncon tartani, de mivel semmilyen törvény nem lehet visszamenőleges hatályú, ez is csak a 2022. január 1-je után született kutyákra vonatkozik. A többi eb gazdájának 2024. január 1-ig lesz ideje kialakítani a megfelelő tartási körülményeket, például elkeríteni a telkét vagy nagyobb ketrecet építeni a kutyának.

A törvény megszegése esetén, az állategészségügyi felügyelet 300 eurós bírságot róhat ki a fizikai személyekre és 40-től 3500 euróig terjedő bírságot a jogi személyekre. Súlyosabb büntetés vár azokra is, akik nem gondoskodnak megfelelően az állatokról, és hanyagságból pusztulásukat vagy maradandó egészségkárosodásukat okozzák. Ha a tulajdonos ellen az elmúlt két évben már folyt ilyesfajta eljárás, akkor ismételt elkövetés esetén akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A törvénymódosítás a kóbor kutyák elfogását is érinti, azaz, ha az eb gazdája nem jelentkezik érte, az elfogott kutya az eddigi három hónap helyett már negyvenöt nap múltán a község tulajdonává válik, és menhelyre kerül vagy elaltatják. Az új jogszabály a kutyát már nem tulajdonnak, hanem társállatnak tekinti, akiért a gazdája felel! Mivel érző, értelmes lényekről van szó, érdemes megfontolni, hogy képesek vagyunk-e az állatnak megfelelő életfeltételeket biztosítani.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/9. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?