Nézet

Aláírások, égtájak, városnevek

Itt van az ősz, ebben a huzatos Közép Kelet-Európában ez általában forradalmi időszak, lásd 1956, 1989. Most is forrong sok indulat, olyan ez a helyzet, mint az a Hašek-novella, melyben Švejk, a derék katona egy lőporos hordó tetején pipázik.
Szászi Zoltán

2021. október 12. 07:20

Vasárnap
Canva/Somogyi Tibor-felvétele

Figyelve a virtuális meg a valós megnyilvánulásait a polgártársaknak, igen sok lett fotelforradalmár. Még több a szobai kanapén heverő szájkarateharcos. Véleményosztók. Annak tartják magukat. Láttatni, látszani már sokan tudnak, néha már azt kell gondolni, aki nagyobb marhaságot állít, az viszi a pálmát. (Nálam csak ki a teraszra, szellőzni esetleg!)

Jut eszembe. Mostanában divat az aláírásgyűjtés. A valamiért gyűjteni esete mérhetően kevesebbszer fordul elő, mint a valami ellen gyűjteni. Állnak kis asztalkákkal a valami ellen aláfirkantást gyűjtők, gyűlik is a papír, hűvös halomba, dobozba, majd átszalagozva eljut… Hova jut el? Kihez jut el? Megvizsgálnak minden ívet? Adatot? Aláírást és lakcímet? Mi az értelme mostanában az ilyesminek? Hogyan tiltakozzon a polgár, ha az aláírásának az értéke – lévén annyiféle petíció pro és kontra – egyre súlytalanabbá válik? Emlékszem 1989-ben, tízezrével aláírták az emberek a 2000 szó és a Charta 77 dokumentumait. Mi lett ezekkel az ívekkel? Elolvasta, számba vette, iktatta, komolyan vette valaki? Vagy az volt a csúnya és cinikus igazság az ilyen aláírásgyűjtések sorsával, amit egyik régi haverom mondott? Hogy az íveket szépen lepréselve a befogadó hivatalt fűtötték velük? S a mostani aláírásainkkal – lásd kórházak lepusztítása, medvekilövés, fakivágás, afgán nők jogainak megvédése, a marihuána dekriminalizálása és egyéb ilyen egyébként fontos és komoly problémák megoldására tett kinyilatkoztatások –, azokkal mi lesz? Figyelembe veszik? Le sem sajnálják? Lesajnálják? Figyelembe se veszik? Fogy az erdő, gyűlik a papírhegy, petíció- és aláírásdömping van. Valami ellen, valami mellett. Mi az irány? Mi a cél? Van-e eredmény?

Jut eszembe. Ami mostanában ezerrel dől rám. Mint megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatás. Hogy az a rothadó Nyugat, a magát feladó Nyugat, az értékrendjét feladó Nyugat! Hallom, olvasom ezerszám ezt az égtájmegnevezést. Csak ülök és nézek a kerten túli hegyre, a Bucsonyra, az van tőlem napnyugat felé, és kételkedem, kérdezgetem magam, hogy hát valóban, hát ennyi minden bolondságra lenne képes ez az égtáj? Az a Nyugat. Szerintem egy rendes égtáj nem tesz ilyet. Ha már a haza bölcsei és a világháló életiskolájában végzettek így nekifutottak szegény Napnyugatnak, lenne egy szerény kérésem hozzájuk. Nem lehetne kicsit pontosabban fogalmazni? Fogalmazni, meg értelmezve olvasni! Mert ugye, akkor az egyagytekervényűek szerint minden bizonnyal hamarosan Észak lesz felelős a korai fagyokért, Dél a nagy melegért, Kelet a napkeltéért s még egyéb ilyesmikért. Ha a Nyugat nugát! Mert a Nyugat meg csak romlik. A helyzet meg fokozódik, mi meg mindig résen vagyunk! Mondják, hogy az a helyzet, hogy a Nyugat a szakadék szélén áll. De mi mindenben jobbak vagyunk, de bizony ám! Mi egy lépéssel előtte járunk, mondaná ma is H. Géza. Szóval csínján az égtájakkal, mert még a végén megfordul a Föld mágneses sarka, aztán lehet nézelődni. Eltévedünk. Ahogy elvesztünk már a saját városainkban is.

Jut eszembe. Múltkor óvodaavatón hallottam. Saját fül. Hogy Brüsszel és Pozsony éket akar verni. No, gondoltam, ez furcsa ám! Brüsszel és Pozsony melyik része az, amelyik éket ver? Ugyan a flamand csipke fővárosának tartott világváros Pentagon, Királyi Negyed vagy a Központi Negyed része veszi-e azt a fáradságot, hogy felszedi az alapjait, idefárad és éket ver közénk, vagy netán Pozsony várnegyede, Liget- vagy Károlyfaluja, vagy Vereknye meg Pozsonypüspöki része kezd el minket betonlábakon járva letámadni itt a kies Gömörben, és közben veri azt a kutya éket ember és ember közé? El tudom képzelni, mint sci-fi filmet. De amúgy valóságosan? Hát nehezen se.

Pontosabban fogalmazni! Olyan ez a fröcskölődés így, mintha valaki csúzlival akarná lelőni a Holdat. Komolytalan. Olyan szomorú látni, hogy egyébként értelmesnek tűnő, valószínűleg jóravaló emberek számomra érthetetlen okok és késztetések miatt a televízióból ellesett gesztusokkal, szófordulatokkal próbálnak manipulálni engem és másokat. Meg lehet próbálni, de azt gondolom, aki manipulál, az maga is kijátszhatóvá válik, s belebukik abba, ami hamis és hiteltelen, ami butaság és értelmetlenség. Szóval lehet gyűjteni aláírást, lehet szidni égtájakat, lehet fenyegetőzni városnevekkel. De minek? Nekem az ellégiesedett, súlyát vesztett aláírások füstté válása valósabb kép, s valószínűbbnek tartom, hogy a széljárás – ami Európában nyugati – kitakarítja a szemetet, s a városnevekkel legfeljebb majd akkor szórakozunk, ha műveltségi vetélkedőn kell, hogy eszünkbe jussanak.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.