A VeresWalóság – Végtelen kristályok

alap

A veszély alapvető része életünknek, akárcsak az optikai internet, vagy a Bambino sajt. Az ember természetéből fakadóan kerüli a veszélyt, ha viszont mégis dolga akad vele, szívesen számol be az esetről.

Nézzünk két egyszerű példát. Az ember elindul a munkahelyére vagy a boltba, ám miközben át halad a zebrán, a közeledő autó sofőrje későn veszi észre, és csak fékcsikorgással képes megállni. Reggel majdnem elütöttek b...meg – újságolja estefelé hazaérve a fáradt érintett. Jaj, ki volt az? – érdeklődik ijedten a másik. Valami dzsipes barom – akasztja szögre csíkos tarisznyáját emez.

 

1966-ban jelent meg Ernest Gigler mérnök fordításában Bratislavában a Traktorosok kézikönyve című munka, melynek eredetijét Ladislav Nekola és munkaközössége jegyzi. A 284-ik oldalon Hogyan hajtunk a jégen? alcímű rövid fejezetben hasznos útmutatás olvasható annak kapcsán, mit tehet a traktoros, ha befagyott folyón vagy patakon kénytelen áthajtani. „A jégen lassan, folyamatosan, megállás és irányváltoztatás nélkül hajtunk, a gépkocsi ajtóit nyitva hagyjuk. Ha a jég hajlik, repedezik, növeljük a haladási sebességet, és igyekszünk elkerülni a veszedelmes helyeket.”

 

Elég az említett, 1966-os évszám végén szereplő hatost megfordítanunk, máris megkapjuk az 1969-et. Talán nem véletlen, hogy a Zetor ebben az évben kezdte el gyártani a legendás Crystal modelleket, amelyekből a 80-as évek elejéig vagy 45 ezer példányt adtak el Csehszlovákia-szerte. Még ma is fut belőlük jó néhány, az alábbi képen például egy kék Crystal segédkezik a lucerna betakarításánál – a kép idén májusban készült Nagyszombat mellett. Külön érdekessége, hogy a traktor karosszériájának elejébe vasvillát szúrtak. A felkészült traktorista biztosra akart menni, hogy ha a Maniscopic felirattal ellátott karmos rakodó neadj´ isten elromlana, villával be lehessen fejezni a lucerna felpakolását.

 

 

Végül ne feledkezzünk meg az 1998-ban alakult, Crystal nevű egykori magyar könnyűzenei formációról sem. Hív a végtelen című dalukban ez is elhangzik:

 

Jártam már én annyi mindenhol,
Láttam tengert vad hullámokból.
Kéklő mély, mely elnyel minden fényt,

Köddé válhat minden szép emlék.

 

Kép: TASR

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?