Nézet

A VeresWalóság – Szentantalszalajtó

Nehéz megérteni, hogyan létezhet település egy olyan névvel, hogy Utekáč. Pedig létezik, van vagy kilencszáz lakosa, meg egy omladozó üveggyára. Szép hely.
Veres István

2020. július 10. 09:49

-vasárnap
-vasárnap

Meg van néhány mini-vízesése, a Rima folyó ugyanis keresztülfolyik rajta. Meg van egy régi neve is: Újantalvölgy. Temploma is van, Páduai Szent Antal, könyörögj érettünk. Innen származhat a neve, a régi. De az új, az Utekáč? Az útek szlovákul menekülést jelent. Ez lenne a menekülés helye? Gyújtópontja? Vagy talán az oka? A völgy, ahonnan csak menekülni érdemes? Van egy falurésze is, Salajka – laza szerkezetű tanyák, széthintve az egyik szomszédos dombon. Néhány kilométerre délre van egy falu, Csehberek (České Brezovo), annak is van egy laza szerkezetű falurésze, az is Salajka. Még délebbre, a Bükk hegységben találjuk Szilvásváradot, mellette egy kisvasút, meg a Szalajka patak, meg a Szalajka-völgy. Érsekújvárban van egy utca, Törökszalasztó utca. Aki menekül, az szalad. Téged honnan szalajtottak? Salajkáról.

Egy madarat is neveznek szalajkának, ja nem, az a szalakóta. Hivatalos neve Európai szalakóta, kicsit varjúszerű, kicsit rigószerű, színpompában a gyurgyalaggal is felveheti a versenyt, a gébicsekkel meg abban, hogy lesből támad, unalmában villanydróton üldögél. Szlovák neve Krakľa belasá.

-vasárnap

 

Bazaltkockákból épített falucímer-oszlop, fűtől alig látszó Rima-vízlépcső, hullámos palánkon szívecskébe foglalt kettős kereszt politikai üzenettel, mögötte focipálya, még hátrébb egy rózsaszín panelház. Ez lenne a hely, ahonnan Szent Antal is elszalad? Ne higgyük egy percig se. Ott lakik a rózsaszín csinzsákban, és rajtunk röhög.

 

 

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

AKO-felmérés: A koronavírust illetően Sulíkban bízunk a leginkább

szálloda

Albérlet vagy szálloda az előnyösebb?

Alena Zsuzsová

Basternák-gyilkosság: Zsuzsová tagadja a bűnösségét

Basternák-gyilkosság

December 4-én hirdet ítéletet a bíróság a Basternák-gyilkosság ügyében

rendőrség k

Ilyen esettel még soha nem találkoztak a komáromi rendőrök

Joe Biden

Arizona után Wisconsinban is hitelesítették Biden győzelmét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.