Nézet

A téli Kassa

Ünnepélyes emléktábla-leleplezésre került sor november 4-én az Erzsébet utcai MaJel Rovás Központban, a Kassai Polgári Klub és a Rovás Polgári Társulás rendezésében. Az Abarából (Oborín), református lelkészcsaládból származott, 10 éve elhunyt Csaláné Erdélyi Kornéliának vitathatatlanul tiszteletreméltó helye van a kelet-szlovákiai és kassai magyarok közösségében.
Vasárnap

2022. január 12. 07:10

Vasárnap
Kép Unsplash

Már fiatalon tagja volt a Csemadoknak, szervezett ifjúsági találkozókat, majd 1999-ben megalapította a Kassai Polgári Klubot, amely gyakran rendez kiállításokat, konferenciákat, gondozott magyar és kétnyelvű történelmi kiadványokat. Nagy érdeme van a Márai Sándor- és Esterházy János-szobor (2004 és 2011), valamint Wick Béla római katolikus pap, tanító, történész emléktáblájának leleplezésében (2008). Csaláné Erdélyi Kornélia elhunyta után a váltóbotot Palencsárné Csáji Ildikó vette át, és elődje szellemében viszi tovább, sikeresen működik a Kassai Polgári Klub.

Ha november, akkor Kazinczy Napok. Mi, kassaiak, évente irodalmi, nyelvészeti programokkal emlékezünk Kazinczy Ferencre (1759–1831), aki gyakran itt tevékenykedett, sok szál fűzi őt városunkhoz. Ez évben már az 53. Csemadok-rendezvényre került sor, mely ötnaposnak indult, ám az utolsó kettő a járvány miatt elmaradt. Mint mindig, most is nagyon érdekes programok bő választéka került terítékre neves előadókkal (Veszélyeztetett-e a magyar nyelv?, A szlovákiai magyar nyelvjáráskutatás legújabb eredményei, Gondolatébresztő beszélgetés a Prágában élő Hlavács családdal, Magyar Ifjúsági és Diákmozgalom, klubtevékenység Szlovákiában). Az idei rendezvény váratlanul kedves eseménye a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola (ipari) termeiben zajlott, ahol a helyi iskola és a vendég Márai Sándor Gimnázium diákjai közösen léptek fel. A Kazinczy Napok motorja, fő műsorvezetője Duncsák Mária tanárnő, a Csemadok alelnöke volt.

November 18-án Göőz László, a Bocskai Keresztyén Társaság elnöke köszöntötte online emlékezésen a résztvevőket, amelyet Bocatius János halálának 400. évfordulóján rendeztek. Bocatius 1599-ben érkezett Kassára a városi tanács meghívására, ahol iskolaigazgató lett, majd a város főbírájává választották. 1604. november 11-én megnyitotta Kassa városkapuit Bocskai előtt, akinek hű követője lett. Élete további különös részleteit Balassa Zoltán kassai helytörténész mondta el ünnepi beszédében.

Ízlik-e őszkor a lencseleves? November 12-én jótékonysági akciót szerveztek a Szent Erzsébet-katedrális előtt. A szegények levesét, böjti, de finom lencselevest lehetett fogyasztani adakozópénz fejében, egy adag minimális ára 1 euró volt. Az 1400 porciót a Vojvodská utcai nyugdíjasétteremben főzték ingyen a Kassára meghívott szakácsok, és hogy jót főztek, annak bizonyítéka, hogy a kondérok hamar kiürültek. A bevétel egy része a Máltai lovagokhoz, másik része a kassai Menedék (Útočište) polgári szervezethez került. Az utóbbi hetente négy napon ebédet főz és téli ruházatot biztosít a hajléktalanok számára.

Végére egy kedves hír: 16 év után ismét négyesikrek születtek Kassán egy kisszebeni (Sabinov) házaspárnak, két leány és két fiú.

Kívánok tisztelettel a Vasárnap szerkesztőségének és minden kedves olvasónak boldog, nyugodt új évet, jó egészséget.

Buday Ernő, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Futótűzként terjed az omikron variáns a gyerekek közt

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Nagyszombat megye: A Dunaszerdahelyi járásban van a legtöbb pozitív eset

DAC

DAC: Kazahsztánba igazolt a középhátvéd

Ivan Korčok

Korčok: Az álhírterjesztők féligazságokat mondanak, mi a tényeket

Lajtania Park kertészeti központ

Egymilliárd eurót nem állított meg a rejtőzködő madár

Orkán erejű szél és havazás várható

A Dunaszerdahelyi és Komáromi járásra figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.