Nézet

A találkozó elmaradt

„Július van, s nagyon magam vagyok…” Ady szavai minden tanévzáró alkalmával elhangzanak. Kassai barátom szomorúan hallgatta a zenélő szökőkút csobogását, majd felhívott, hogy tudom-e, milyen évforduló van.
Vasárnap

2021. július 30. 08:25

Vasárnap

Ötven évvel ezelőtt érettségiztünk, 1971. június 7-én, a ma már Márai Sándorról elnevezett magyar tanítási nyelvű középiskolában. A ’68-as eseményeket követően szeptember 1-jén léptük át az iskola küszöbét. A tanévnyitó beszédet Rácz Olivér, az akkori igazgató mondta. Neve már az irodalomból ismert volt. Szüleink aggódó tekintetétől kísérve elfoglaltuk kollégiumi szobáinkat is. Mi még láttuk a Fő utcán az orosz megszállók áldozatának falra fröccsent vérét. Sokáig ott volt. Megkezdtük tanulmányainkat, mi, a kassai, a bodrogközi, buzitai, szepsi, valamint Ung-vidéki diákok. Két osztály nyílt: egyik a természettudományi, másik a nyelvi. Én a nyelvi osztály miatt mentem Kassára. Ami további pályánkat illeti, sikeresnek bizonyult: orvosnő, újságíró, jogásznő, színművésznő, operaénekes, teológus, tévés hangmérnök, több nyelven beszélő utaskísérő, öt nyelvtanárnő, röntgent kezelő nővér, katonanő, néptáncos, levéltári kutató és a többiek, mindannyian szorgalmas emberek a maguk posztján. Szívesen gondolunk vissza tanárainkra, osztályfőnökeinkre, néhai Kovács Bélánéra és a még ma is köztünk élő Diószeghi Árpádra. Szép emlék maradt a diákújság szerkesztése, az író-olvasó találkozók, a felejthetetlen diákbálok. Egy író-olvasó találkozón megismerhettük közelebbről is Fábry Zoltánt, aki a színpadon egy karosszékben ülve mesélte el, hogyan szerzett tudomást Ady haláláról. Lenyűgözte a hallgatóságot. Egy pisszenést sem lehetett hallani. Szavai, melyeket egy látogatásunkkor mondott kórházi körülmények között, azóta is irányt mutatnak: „Végvári vitézek vagytok, védjétek ennek a maroknyi magyarnak a becsületét!”

Meg kell említenem a kollégiumi életet is. Nevelőink nagyon vigyáztak ránk. Köszönet érte. Szép barátságok kötődtek az iparista diákokkal, zenekarukkal, a Meteorral, rádiófelvétel is készült. A fiatalok rajongtak értük. Ezekben az években kezdte meg Kassán működését a Thália Színház. Többször hordtuk szét a szórólapokat a Luník lakótelepen, hogy bérleteseket szerezzünk. Köszönet a még élő, valamint néhai tanárainknak és Kopcsik Anna igazgatóhelyettesnek. Hálás szívvel gondolunk rájuk ötven év távlatából is. Köszönjük óvó szeretetüket azokban a nehéz, zűrzavaros időkben. Jó lett volna személyesen is elmondani, megölelni egymást, együtt emlékezni. A találkozó ezúttal elmaradt. Talán még lesz rá alkalom. Az érettségi bizonyítványra már rátette az élet is a pecsétet, és minősítette helytállásunkat.

Borsosné Ronkay Ágnes nyugalmazott pedagógus, Perbenyik

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Kováčik

Komédia volt ez a tárgyalás, üzente Dušan Kováčik a börtönből

koronavírus kórház

Az oltatlan egészségügyi alkalmazottak csak negatív teszttel dolgozhatnak

FFP2

A lépcsőházban is viseljünk maszkot, a liftet inkább ne használjuk - ajánlja a Közegészségügyi Hivatal

dd

Csak a hangját adta, az arcát nem

b

Súlyos baleset történt Érsekújvár és Udvard között

radar

Érsekújvár: Sebességet mérnek a városi rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.