Nézet

A nővérke, a tetvek és két pofon. KOPERTA

A fiatal lány az iskola elvégzése után a faluhoz közeli pszichiátriai intézetben kapott állást. Mikor meglátta, mi vár rá, ketreces ágyak, delíriumos alkoholisták, nevüket sem tudó agresszív emberek, kicsit megrémült, de gondolta, nincs visszaút, megfutamodás, jó lesz indulópontnak az életben, csak azért is kibírja.
author
Vasárnap

2022. április 22. 14:01

Vasárnap
- Forrás: Pexels

Megdurálta hát magát, tette a dolgát, ahogy a többiektől látta. Jöttek az emberek, a betegek, mindenfélék. Volt, akit az utcáról szedtek fel mint hajléktalant, volt, kit a rend őrei vittek be éjszaka, mert tört-zúzott, olyan is volt, kit a család küldött, hátha még kikezelik kóros állapotából. Eléggé veszélyes hely volt, meg kellett tanulni ezekkel az önmagukból kifordult emberekkel bánni. Volt olyan is, aki visszatérő spekuláns volt, nem akart télire egyedül maradni, nem akart otthon fűteni, szeretett volna egy kis pénzt félretenni, hát eljátszotta a visszaeső beteget. Könnyű volt eltanulni egymástól az átejtő viselkedés különböző formáit, hisz a betegek a nappalinak átalakított ebédlőben tartózkodtak napközben egy-két alkalmazott felügyelete mellett. Különféle foglalatosságokat találtak ki, mint kártyázás, rajzolás, számolás, tévénézés, pamutgombolyítás, kinek-kinek képességei szerint. A felvételnél első volt a fürdés, teljes fertőtlenítés, főleg, ami a hajat illeti. Orthozan habbal vastagon befújva a fej (haj) bizonyos ideig bekötve, hogy hasson, ha valakinek tetvek vannak a hajában, nehogy megajándékozza velük a többieket. Mert bizony gyakran volt rá példa, hogy az utcáról bekerültek az élősködők is.

Egyik éjszakai szolgálatban a fiatal nővér a füzet fölé hajolva írt, mikor észrevette, hogy valami fekete potyog a fehér papírlapra. Ahogy hátrasimította arcába hulló göndör haját, fekete lett a körme, majd ismét kis pöttyök hulltak a papírra. Na, ekkor már derengeni kezdett, elfogta a nevetés, hát erre sem gondolt volna. Amit iskolás korában megúszott, most felnőttként megkapta. Így esett, hogy otthon következett az ismert eljárás, hajhabozás, nejlonzacskóba bújtatás. Ismétlés kétszer, háromszor. Még jó, hogy csak húszéves volt, így jó poénnak fogta fel az egészet.

Egy másik éjszakai ügyeletben történt, hogy éjfél után háttal ült a folyósóról nyíló rendelő ajtajának, belemerülve a munkába, mire egy hatalmasat csattanó pofont kapott. Hátranézett, hát egy feldühödött beteg állt a háta mögött, a pofon tőle érkezett. A nagy sikításra beszaladt a másik szolgálatos, így sikerült a férfit lefogni, megakadályozni a következő ütést. Az osztály dolgozói elfelejtették a fiatal, kezdő nővérkét figyelmeztetni az első, egyik legfontosabb szabályra: soha nem szabad az ajtónak háttal ülni, főleg, ha egyedül tartózkodik a rendelőben. Volt nagy riadalom. Ezt a leckét örökre megtanulta.

Későbbi munkahelyén testileg-lelkileg visszamaradott, sérülten született gyerekek voltak a felügyeletére bízva. Délutánonként, ebéd után minden gyereket leraktak aludni. Voltak, akik kis rácsos ágyakban feküdtek éjjel-nappal, szinte mozdulni sem tudtak, testük megállt a növekedésben három-négy éves korukban, agyi kapacitásuk körülbelül az egyéves gyerek szintjén, de voltak nagy, fejlett lányok, akik jártak, beszéltek, ám veszélyesek voltak mindenkire nézve, kezelhetetlen agresszivitásuk, dührohamaik miatt. Az ebéd elfogyasztása után, mikor minden gyereket lefektettek aludni, a személyzet munkája a széttépett ruhák megvarrása, leszakadt gombok felvarrása, harisnyák stoppolása volt. A nővér ült a folyosói kanapén, ahonnan gondolta, felügyeli az összes szobát. Egy pillanatra becsukta fáradt szemét, és elbóbiskolt. Eközben az egyik lány (tizenhárom éves lehetett) kisomfordált csendben a szobából, és lekent egy nagy taslit az arcára. De akkorát, hogy az ülő test rendesen beleszédült. Itt is elfelejtettek szólni a kollégák, hogy Radka, ha meglát egy csukott szempárt, nem tud ellenállni a csábításnak, hogy lekenjen egy óriásit. Nahát, szépen nézünk ki. Egy újabb tapasztalattal gazdagodtam, gondolta sajgó arccal a fiatal ápolónő.

Ezek azok az emlékek, melyek még harmincöt év távlatából is tisztán felsejlenek olykor-olykor az ember emlékezetében.

 

Fazekas Hilda, Ebed

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.