Nézet

A megmentő

A szörnyetegvédelem folytatása. Vagy lefejezése. Illetve befejezése. Mert valami itt nagyon bűzlik.
Vasárnap

2020. november 19. 15:15

hegy

Mióta meghalt szegény Stephen Hawking professzor úr, kit a világ legokosabb emberének tartottak, minden globális kérdés megoldása reám hárul. Miből is adódik a felmelegedés? Az egyik elmélet szerint a troposzférába került vízgőz, szén-dioxid, metán és ózon megakadályozza, hogy a Föld a Napból elektromágneses kisugárzás által nyert energiája, mely a légkört és a talajt felmelegítve fénysebességgel sugározza vissza a világűrbe az ily módon átalakított infravörös tartományba eső kisugárzást. A folyamatot blokkoló gázok miatt jóval kisebb a hőátadási és -áramlási folyamat, ami a légkör felmelegedéséhez vezet. A szén-dioxid a természetben is előforduló, az élő szervezetek biológiai folyamataiból és az óceánok, vulkánok tevékenységéből ered. Az emberek ehhez még hozzádobnak kőolaj, földgáz és kőszén égetésével. A metán elsősorban szerves anyagok rothadásából keletkezik, de az emberek erre is rásegítenek. Főleg a mezőgazdaság. Rizstermesztés, állattenyésztés. Ezen túl a hulladékgazdálkodás és szennyvízkezelés révén keletkezik metán, ha netán nem tudnák. A felsorolt üvegházhatású gázokon kívül még léteznek szintetikus üvegházhatású gázok is. Ezek ipari tevékenységek melléktermékei.

Magam mellett tartok egy húsklopfolót, azzal töröm a fejem, hogyan lehetne eltávolítani ezeket az üvegházhatású gázokat. Aú! Túl nagyot ütöttem, de megérte, mert rájöttem. Óriási porszívókat kellene elhelyezni a troposzférába. Ezek kiszippantanák a káros anyagokat, és kifújnák a világűrbe, hadd kínlódjanak velük a földönkívüliek, nekünk pedig ismét normális éghajlatunk lehetne. Vagy fagyálló növényzetet kellene telepíteni a troposzférába, mert azt mondják, akik már jártak ott, hogy átkozottul hideg van arrafelé. A növényzet megkötné a káros anyagokat. Miután tudós kollégáim feltalálják az antigravitációs anyagot, óriási dézsákat lehetne készíteni, és azokban a fákat felpöccinteni a kívánt magasságba.

Hogy milyen veszélyeket hordoz magában a globális felmelegedés? A kérdéssel foglalkozó szakemberek szerint elolvadnak a sarki jégsapkák és a gleccserek nagy része. Ez önmagában még nem lenne akkora baj, de az elolvadó jégtömeg meg fogja emelni a tengerek és óceánok vízszintjét. Az elolvadó édesvíz le fogja lassítani, vagy rosszabb esetben le is állíthatja a tengeri áramlatokat, melyek egyensúlyban kellene, hogy tartsák a klímát. Például a Golf-áramlat valahogy úgy működik, hogy a nehezebb fajsúlyú hideg sós tengervíz északon leülepszik a mélybe, és ezzel mozgásba hozza a tenger aljzatát, minek hatására a megüresedett felszíni vizeket Afrika partjai felől meleg vízzel tölti ki. A húsklopfoló erre is megoldást nyújt. Meg kell sózni a tengerek vizét. Ünnepélyesen felajánlok két kiló konyhasót a bolygó megmentésére!

Picit komolyabbra fordítva. Az emberiség szereti önmagát Istenhez hasonlítani. Úgy vélik, hogy ők már többet tudnak, mint a Teremtő. Az Isten földi torzszülöttei úgy gondolják, az emberiség különb, mert ha úgy tartja úri kedve, működésbe hozva az atombomba-arzenált, képes néhány perc alatt elpusztítani a Teremtő munkáját. No meg az emberiség már birkákat is képes klónozni. De nem is olyan biztos, hogy az emberi tevékenység felelős a felmelegedésért. A történelem során már nemegyszer előfordult, hogy a Föld légköre beszennyeződött. Ezeket a szennyeződéseket rendszerint vulkánok aktivitása okozta. Hatalmas tűzhányók robbantak fel hamuval és szén-dioxiddal telítve a légkör felső rétegét. Csakhogy ezek a szennyeződések minden esetben lehűlést okoztak, nem felmelegedést. Legutóbb 1883-ban okozott globális szennyeződést az indonéziai szigetvilágban található Krakatau-tűzhányó robbanása. Ötezerszer nagyobb energia szabadult fel belőle, mint a hirosimai atombombából. Évekre megváltoztatva a bolygó időjárását, mert a légkörbe került hamu és gázok megakadályozták a Nap sugarainak Földre jutását. A mezőgazdasági termények tönkrementek. Éhínség és járványok tizedelték meg az élővilágot. Szerintem senkinek halvány fogalma nincs arról, mi zajlik a világban, mert a globális szennyeződésnek most is lehűlést kellene okoznia, nem felmelegedést. Szerencsére vannak másféle elképzelések is, bevallom inkább hajlok ezek egyike-másika irányába. Van olyan teória, hogy a Föld mágneses pólusainak felcserélődése zajlik. Az is elképzelhető, hogy a bolygó dőlésszöge változik, vagy a Nap körüli pályája módosul. Én az emberi beavatkozás lehetőségét a legutolsó helyre tenném. A Földön csupán egyetlen Úr létezik, és ez maga a Föld, csupa nagy betűvel. A Föld önmagában is egy élő organizmus, és elsősorban ő maga akar életben maradni. Őt nem érdekli, hogy kik élnek a felszínén, emberek vagy dinoszauruszok, ő túlél mindenkit. Csak reménykedhetünk, hogy megtűr és elfogad minket még egy ideig.

Tájainkon valójában mi észlelhető a globális felmelegedésből? Tény és való, hogy a tavasz eltűnőben van. A tél gyakran minden átmenet nélkül nyárba vált át. A nyarak hosszabbak és melegebbek, mondjuk, nekem személy szerint ez ellen semmi kifogásom, leszünk még eleget nyirkos sírgödörben, addig örüljünk a napfénynek, amíg lehet. A nyarakból talán azt hiányolom, hogy valamikor voltak kellemes csendes esős időszakok, ma már nincsenek. Jön egy vihar, tép, szaggat, majd röhögve továbbáll. Az ősz az éppen olyan, amilyennek lennie kell. Mindig is imádtam az őszt. A színeit, az illatát, a lelkületét. A tél is olyan, amilyennek tájainkon lennie kell. Az csak mese, hogy mikor az éjféli misére mentünk, csikorgott a hó a lábunk alatt. Százévente egyszer. Manapság nagy divat mindenben a globális felmelegedés következményeit látni, ha a fáról idő előtt lehull három levél, egyből a globális felmelegedést okolják. Én bizony, ha rajtam múlna (szerencsére nem rajtam múlik), sokkal visszafogottabban fogalmaznék. Nehogy úgy járjunk, mint a mesebeli kisfiú, akit a falusiak azzal bíztak meg, hogy vigyázzon a bárányokra. A fiú unatkozott, ezért elkezdett kiabálni, hogy jön a farkas. Rohantak a falusiak a segítségére, de mikor látták, hogy farkasnak nyoma se nincs, csalódottan hazamentek. A fiúnak megtetszett, hogy így bolonddá tudta tenni a felnőtteket, ezért még néhányszor megismételte a trükköt. Mikor aztán tényleg jöttek a farkasok, már senki nem hitt neki, így felfalták a nyájat. Mi is könnyen járhatunk hasonlóképp. Addig riogatunk a globális felmelegedéssel, hogy ha tényleg lesz valami nagy baj, már senki nem fog elhinni semmit.

Egyébként is a rigai fakereskedő fia, Arkagyij Rajkin a hetvenes években, mikor még senki nem beszélt globális felmelegedésről, már megmondta: „Nem mondom, ma is van tavasz, van nyár, van ősz. Valami van, de nem az igazi!”

Plavec Gyula, Vilke

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
internetes vásárlás k

Ne vásároljon ezekben a csaló e-shopokban!

családon belüli erőszak

Javasolt biztonsági stratégiák a családon belüli erőszak áldozatai számára

pfizer

Már a 45 év felettiek is a Pfizer és a Moderna vakcináját kapják

Eduard Heger

Heger találkozik Kolíkovával és az OĽaNO képviselőivel

mentőhelikopter

Kilencéves kisfiút gázoltak el, mentőhelikoptert kellett hívni

Angkor

Virágkorában akár 900 ezer lakója is lehetett Angkornak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.