Nézet

A lelkiismeret-furdalás

Az utcánkban lakik egy idős néni, aki már nem tud elmenni bevásárolni. Néha felhív telefonon, hogy hozzam el, amire szüksége volna. Egyik reggel is megvettem neki a tejet, tejfölt, kiflit. Mikor beléptem hozzá, rögtön láttam, hogy bal lábbal kelt fel.
Vasárnap

2021. november 4. 11:00

Vasárnap
Kép Unsplash

A köszönésemet sem fogadta és morgolódott, hogy milyen későn értem oda. Kérdőre vont, hol csavarogtam. Miután szó nélkül kirakodtam a táskámból, ingerülten kiabálni kezdett: – Én nem dobozos tejet akartam, hanem zacskósat, mert az olcsóbb! Jaj, a tejfel sem olyan, amilyet én szeretek, én a piros dobozosat szeretem! A kiflikkel sem vagyok megelégedve, mert én nem egyenes, hanem félhold alakút szoktam venni! – El sem fogadta a magyarázkodásomat, hogy abban az üzletben, ahol jártam, csak ilyen típusú termékek voltak. Visszaadtam hát a pénzét, és jobbnak láttam gyorsan távozni. Aznapra kedvemet szegte házsártos viselkedése, de mivel igen sok tennivalóm volt, nem foglalkoztam vele. Késő este csörgött a telefonom. Vajon ki hívhat ilyenkor? Meg is ijesztett, hátha hozzátartozóimmal van valami baj! Felvettem a kagylót, és a néni hangját hallottam: – Kedveském, hiába feküdtem le, csak forgolódom az ágyban, és nem jön álom a szememre! – Hirtelen arra gondoltam, megkér valami neki tetsző ennivaló vásárlására, de folytatta: – Én magát reggel megbántottam, és azóta lelkiismeret-furdalásom van. Bocsánatot akarok kérni, hogy olyan csúnyán viselkedtem. Én már 88 éves beteg öregasszony vagyok, ki tudja, megérem-e a holnapot. Kérem, ne haragudjon rám!

Á, dehogy! – válaszoltam. – Én már el is felejtettem! – Ám ő tovább folytatta: – Hogy megnyugodjak, hallani akartam a hangját, hogy valóban nem haragszik rám! – Persze, hogy nem haragszom! Mindenkinek vannak rossz napjai! – mondtam búcsúzóul álmosan. – Nyugodalmas jó éjszakát kívánok!

Letettem a telefont, és utána kezdtem el gondolkodni a történteken. Milyen nemes lélek lakozik a néniben, hogy ez a kicsinyke ügy ennyire bántotta a lelkiismeretét. Életem folyamán nagyon sokszor voltam olyan helyzetben, amikor valaki sokkal súlyosabban bántott meg, és nem kért bocsánatot. Hányszor aláztak meg igazságtalanul, értették félre jó szándékomat, de nem kértek elnézést miatta. Én is megnyugodva hajtottam párnámra a fejemet, mint az öreg néni: mégiscsak jól végződött ez a nap, ha a lelkiismeretre bízzuk az ügyintézést!

Hostina Tóth Irén, Komárom

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.