Nézet

A csallóközi Big Brother-házak apropóján

Jutott eszébe már másnak is rajtam kívül, hogy mit vonnak maguk után a Csallóközben és Szlovákia magyarok által lakott településein a gomba módon szaporodó, a nép által Big Brother-háznak elnevezett épületek?
Vasárnap

2020. szeptember 21. 15:06

koperta

Elsősorban a magyar településekre betelepülő szlovák nemzetiségű lakosok számának megnövekedését, meghonosodásukat jelentik. Ezek alapján nincs mit csodálkozni, hogy kevesebb a magyar iskolába járó tanulók létszáma. A rengeteg, országos szinten olcsóbb lakás megteszi a magáét, gyorsítja a magyarok asszimilálódását. Ehhez jön még az idős magyarok elhalálozása utáni megüresedett házak eladása szlovák vevőknek, és mindjárt összeáll a kép, amikor a valamikori magyar falvakban először szlovák nyelven szól a hangosbemondó. Persze, nem szólhatunk semmit, a globalizáció már csak ilyen… Tudjuk-e, mit jelent ma magyarnak lenni Szlovákiában? Szerintem igazán az a magyar, akinek az unokája is magyar. És magyarul álmodik, gondolkodik, beszél, ír, nem hagyja el szülőföldjét. Mint ahogy a székely ember is akkor marad székely, ha a székely zászlót Székelyföldön teszi ki a házára, vagy próbálja ezt megtenni akár Brassóban. Van egy ismerősöm, aki középkorúként szlovákiai magyarként telepedett le családjával együtt Sopronban. A családfő Bécsben dolgozik, naponta ingázik. A gyerekek Sopronban leérettségiztek, utána elvégezték felsőfokú tanulmányaikat, és ők is Bécsben találtak munkát. A családfőnek pár éve van a nyugdíjig, a családanya a könyvtáros szakjával nem talált magának munkát, mivel a soproniak csak tótnak tartották, nevezték őt. A család úgy határozott, hogy a nyugdíjas évek elérése után, a gyerekeik nélkül visszatelepülnek Szlovákiába, az azóta majdnem teljesen elszlovákosodott szülővárosukba, ahol vállalják a büdös magyarok jelzőt és az ezzel járó nehéz sorsot. A kérdés ez esetben is érvényes, hogy a Magyarországon magyarul tanult gyerekeik ezekután Ausztriában magyar magyarok, vagy tótok és mégiscsak magyarok lesznek? Tehát a Sopronban élő magyarországiak csak az osztrákokat szeretik. Nekem Sopronról az ugrik be, hogy 1956-ban az egyetemisták nagy része disszidált, az Erdészeti Egyetem hallgatóinak többsége Kanadában talált új hazára, ahol ösztöndíjat kaptak, tovább tanulhattak. Az ő unokáik már nem beszélnek magyarul, csak elbeszélésekből tudják, hogy honnan jöttek őseik. Ők vajon sejthetik, hogy magyarnak lenni mit jelent? Nagy öröm számomra, hogy az én nagyszüleim, szüleim, fiam, testvérem, annak gyerekei tudják, unokái is tudni fogják, mint sok volt tanítványom, barátaim is, mit jelent nekem és nekik magyarnak lenni.

Molnár Ilona, Dunaszerdahely

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tesztelés

A negatív koronavírusteszt lesz a szabad mozgás záloga

Németi Róbert felvétele

Egészségügyi dolgozókat keresnek Dunaszerdahelyen

Történelmi mélypont küszöbén a forint

kijárási tilalom
Frissítve

November 8-ig marad a kijárási tilalom

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

boris kollár

Čaputová kérdőre fogja vonni Boris Kollárt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.