Nézet

A boszorkány

– Kislány, mi a neved? – kiabál rám az ebédlő másik végéből egy nő. Finom vonású fehér arcát fekete haj keretezi. Kicsit a Hófehérkére emlékeztet. – Én Eva vagyok – mutatkozik be.
Marosz Diána

2021. július 6. 10:05

Vasárnap
Kép: Adrian Vavro

Eva eléggé kilóg az ebédlőben tartózkodó többi nő közül. Ahogy körülnézek, mindenhol püffedt, vörös arcokat, üveges szemeket, kócos fejeket, semmibe meredő tekinteteket látok. Te jó ég, mit keresek én itt?, kérdezem magamtól. El innen, azonnal!, ágaskodik bennem egy hang. Hiába. Innen nincs kiút. A telefonomat elvették, el vagyok zárva a külvilágtól. A kétágyas szobába hárman vagyunk bezsúfolva. A harmadik ágy már csak úgy fért el, hogy félig eltorlaszolja az erkélyajtót. Az ajtót egyébként nem lehet rendesen becsukni, nincs kilincse. Kimenni nem sok értelme van – nyakig érő, masszív fakorlát, mögötte pedig vastag fémrács választ el a világtól. Tökéletes börtönhangulat.

Magányra vágyom, de az egyik szobatársam állandóan beszélgetni akar velem. Ötvenes nő, próbálom kitalálni, milyen problémája lehet. Kedves, értelmes, csak a keze remeg kicsit, és a bőre megviselt. Elmeséli, hogy előttem egy értelmi fogyatékos fiatal lánnyal lakott, aki megállás nélkül fel-alá járkált a szobában. A szomszédom egy éjjel arra ébredt, hogy egy fehér lepelbe öltözött alak áll fölötte, és egészen közelről az arcába bámul. Azt hitte, a halál jött el érte. Aztán kiderült, hogy csak a lány volt.

Itt majd szépen megnyugszik, kipiheni magát – mondta a doktornő, amikor felvett az osztályra. Tényleg nem tudom, ezt viccnek szánta-e, vagy komolyan gondolta. Talán soha nem jártam még depressziósabb helyen. Eszembe jut Csehov Hatos számú kórterme, gimnazista éveim egyik megrázó olvasmánya. Itt legalább nem verik a pácienseket – vigasztalom magam.

Egyszer csak kivágódik az ajtó, Eva jön be a szobánkba. Fesztelenül leül és csevegni kezd. A hangja szelíd, az arca szép. Egy picit mintha gombóc lenne a szájában, de teljesen összefüggően beszél. Elmeséli, hogy idős szüleit hagyta otthon, s most nincs, aki gondoskodjon róluk. Nagyon szeretne anya lenni, de kifutott az időből, már 48 éves, és még mindig nem ment férjhez. Most már nem is fog – teszi hozzá rezignáltan.

Este valaki rettenetes hangon ordítozni kezd a folyosón. Nem nagyon tudom kivenni, mit kiabál, de nem kellemes dolgokat, az biztos. Egy darabig hallgatom, aztán szerencsére elkezd hatni az altató, és álomba merülök. Nem így a szomszédom, aki egész éjjel nem tud aludni. Hajnalban, még a hatórás ébresztő előtt beviharzik a szobánkba Eva. – Nincs valami ennivalótok? Rettenetesen éhes vagyok – mondja kétségbeesetten, akadozó nyelvvel. Előveszek neki egy Horalkyt a fiókomból. Hálásan kap utána, leül, és rögtön enni kezdi. – Valaki egész éjjel ordítozott – panaszolja a szobatársam elgyötört hangon. – Az én voltam – közli Eva nyugodtan. – Muszáj volt kiabálnom, úgy éreztem, hogy küldetésem van, és mindenképpen el kell mondanom. Bezártak, egész éjjel a ketrecben voltam – teszi hozzá szenvtelen hangon.

Eva egész nap nyugtalan, kint áll az erkélyen, és kommunikálni próbál az arra elhaladó járókelőkkel. Uram, uram, várjon! Vigyen magával! Jöjjön vissza értem, én megvárom! Nekem rengeteg időm van: én boszorkány vagyok, és ezer évig fogok élni!

Hé, maguk ott! Hogy képzelik, hogy gyerekük van és dohányoznak? Hiszen ezzel ártanak neki! Nyomorultak!

Uram, ott az autóban! Kérem, kapcsolja be nekem a rádiót, úgy szeretnék egy kis zenét hallgatni!

Te ott! Kérlek, látogass meg! Hozzám soha nem jön senki!

Uram, Istenem! Miért adtál nekem ilyen nehéz küldetést? Miért vagy te ilyen elérhetetlenül magasan, mi pedig ilyen reménytelenül alacsonyan?

Összeszorul a szívem, ahogy hallgatom.

A harmadik napon hazaengednek. A doktornő belátta, hogy ettől a környezettől csak rosszabbul leszek. Készülődöm, közben bejön Eva. Megint éhes. Kikotrom a bőröndből az utolsó Horalkymat. Hálásan ráveti magát. Aztán kikísér egészen a kijáratig. Megölel. – Ha majd összefutunk az utcán, szólj, mert nekem nagyon rossz az arcmemóriám – kéri.

Kint áll az erkélyen, integet, én is integetek. A szívem szakad meg érte.

Egyszer majd meglátogatom, és viszek neki egy egész doboz Horalkyt.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

online oktatás

Csütörtöktől távoktatásban tanulnak a galántai alapiskolák felső tagozatosai

orvos illusztráció

Nincs szükség beutalóra a szakorvoshoz

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

dd

Hetvenéves Treat Williams

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.