Nézet

50 éves osztálytalálkozó

Vasárnap

2021. október 5. 10:16

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Kedves osztálytársaim, barátaim, mi, akik 1971-ben az ipolybalogi kilencéves alapiskolát elhagyva kirepültünk a nagybetűs életbe, ki erre, ki arra a szélrózsa minden irányába, végre ismét találkozhattunk június 26-án, egy szombati napon. Amikor elhatároztam, hogy megszervezem, hiszen én itthon vagyok, Ipolybalogon, egyeztettem egyik osztálytársunkkal, Vanda Karcsi lelki atyával, aki évek hosszú során Szalkán szolgálja a falut, a Jóistent és a rája bízott nyájat. Hogy vettem a fáradságot, nem is volt kérdés, és mindenki nagyon örült, alig vártuk ezt a szombatot. Ráadásul az év elején még a bizonytalanság uralkodott rajtunk, a pandémia miatt nem lehetett sehova menni, még az is kérdéses volt, mi lesz júniusban. Karcsi atya és a Doki, közülünk a Laci azt mondták: addigra jóra fordul a helyzet, és már be is leszünk oltva, bízzunk a Jóistenben! Attól a naptól minden imámba belefoglaltam június 26-át, és lám, meghallgattattunk. Elérkezett a nagy nap, tíz óra előtt gyülekeztünk az ipolybalogi római katolikus templomnál, és ahogy jöttek a régi osztálytársak, annyira örültem, örültünk egymásnak, hogy azt szavakban ki sem lehet fejezni. Huszonnyolc volt diák, akiket a szeretet gyűjtött egybe, bevonultunk a templomba egy-egy szál gyönyörű rózsával a kezünkben, amit hálánk jeléül tisztelettel Jézus lábai elé helyeztünk, majd felcsendült az orgona hangja, az ének, és kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet Vanda Károly mutatott be közösen a helyi plébánossal, György Ferenccel. Kodály miséjét énekelte a helyi Szent Korona Kórus, többek között felcsendült a zsoltár: Minket Krisztus szeretete gyűjtött egybe… Károly atya prédikációjában méltatta, milyen szép számban jöttünk össze, mint egy nagy család. Szeretetből, tiszteletből jelentünk meg, mert találkozni akartunk, látni egymást. A két osztály megtisztelő figyelme, szeretete jellemezte ezt a szép szombati napot, nagy örömmel jött közénk a két osztályfőnök is, Cseri Magdi néni, a b-seké és Molnár Barnabás, az a-soké. Az iskola akkori igazgatója, Cseri Antal betegsége miatt nem ünnepelhetett velünk, de üdvözletét küldte, és örömét fejezte ki, hogy ez az osztálytalálkozó létrejött. A szentmisében megemlékeztünk kedves elhótjainkról, tanítóinkról, akik már eltávoztak az élők sorából. A diákok, név szerint: Balázs Mária, Molnár Magdolna, Bolgár Béla, Gyurász József, Tóth Tibor, Szógel János, Szabos János. Az Úr adjon nekik örök nyugodalmat.

A szentmise után ünnepi asztal mellett folytattuk a helyi vendéglőben, asztali áldással kezdve fogyasztottuk el a finom ebédet. A lányok pogácsával, egy kis pezsgővel készültek, a fiúk meg pálinkával, jó borocskával. Sokat nevettünk, szórakoztunk, nekem az örömtől majd kiugrott a szívem a helyéről.

Az ebéd után lementünk az iskolába, mely Ipolyi Arnold püspökről kapta a nevét, s a mostani igazgató, ifj. Molnár Barnabás megmutatta nekünk a korszerű, számítógépekkel felszerelt tantermeket, öröm volt mindezt látni, és hallgatni a beszámolóját. Majd tőle elbúcsúzva bevonultunk az osztályainkba, külön az a-sok, külön a b-sek. Az osztályban meg harsogott a nevetés, tombolt a jókedv, mert előjöttek az emlékek, a jobbnál jobb sztorik. Az óra végeztével indultunk vissza a vendéglőbe, a rekkenő hőség sem zavart, bár közben egy kis égi áldásban is részesültünk, igazi nyári záporral ajándékozott meg bennünket a Teremtő. Felfrissültünk. A helyünket elfoglalva jött is az ünnepi torta. Mielőtt még elfogyasztottuk volna magunkat, egy virággal díszített nyitott könyv tetején ugyanis a tablónk képe ékeskedett, mind megcsodáltuk, igazán nagy meglepetés volt. A tabló fényképéről lett elkészítve ehető ostya formában, mindenki megkereste önmagát a torta tetején. „Láttad ezt, ott vagyunk a tortán” – mondta valaki. Pisti bekiáltott: „Én az igazgatót, Cseri Antalt akarom megenni”. Nagy nevetés közepette fölköszöntöttük egymást, hiszen ebben az évben vagyunk 65 évesek. Hát nem gyönyörű? A június 26-i szombat kettős ünnep volt számunkra. Így fogyasztottuk el a tortát, magunkat, nagy vígságban.

Lukács Imi szolgáltatta nekünk a zenét szintyóján, vagyis szintetizátoron, és Gyurkovics Jóska gitárja. Aztán jött a nótacsokor, amit Vanda Karcsi indított el gyönyörű hangjával, majd jöttek a szebbnél szebb magyar nóták, hallgatók. Együtt énekeltünk, táncoltunk, beszélgettünk, felejthetetlen júniusi szombat volt. Sáróka Feritől a hölgyek egy-egy szál gerberát kaptak, igazi úriember, köszönjük, Feri.

Észre sem vettük, már jött is a remekül elkészített vadpörkölt nokedlival, savanyú uborkával, a vacsora is hét nyelven beszélt. Majd tovább mulatoztunk, végül nehéz volt a búcsú. Este tizenegy körül zártuk le a napot mindenki jókívánságával, és Balik Doki még engem is meglepett egy gyönyörű csokorral mint szervezőt, ez is szép gesztus volt, köszi, Doki.

A magam nevében nagyon szépen köszönöm az újratalálkozást, a Jóisten áldása kísérjen mindnyájunkat. Jó egészséget, sok örömöt, boldogságot a további életünkben! Még eszembe jutott, hogy az öröm, a szeretet átadása megbékélést, szeretetet nyújtott mindenki számára. Akik pedig nem tudtak eljönni, nagyon sajnálhatják, és a nagy, szeretetteljes ölelés nekik is kijár!

Lintner Éva, Ipolybalog

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.