Vitray Tamás: Azt mondják….

Tárca Vasárnap

Azt mondják, egy bizonyos életkor felett már ne egyél sokat, mert megterheled az emésztőszerveidet, és az árt. Meg azt is, hogy kevés édességet, semmi zsírosat, mert hát ugye a koleszterin…

Továbbá disznóhúst ne, mert az se jó, továbbá marhát sem, mert az is káros. Ne utazz tömegben, mert könnyebben jutsz influenzához. Gyakran szellőztess, még ha kétszer annyit is kell fűtened, hogy frissüljön a légtér a lakásban. Sétálj sokat, még ha nyolcórai munkaidő és kétszer egyórai utazás áll is mögötted. Ha majd elájulsz a fáradtságtól, akkor is. Ne szívd mellre a munkahelyi problémákat, még ha nagyobb is a veszély, hogy azt mondják, túl lezser vagy, és szó nélkül megválnak tőled. Mert az ilyen izgalom is közelebb visz az infarktushoz.

Csodaszép bevásárlóközpont nyílt a közelünkben. Igaz, alig fél kilométerrel odébb volt már egy, de az olasz, ez meg angol nevű. Szó, ami szó, szép létesítmény, és az árak (legalábbis egyelőre) az átlaghoz képest mérsékeltek. Van itt minden. Az ilyen helyen nem egy napra vásárol az ember. Legalább egy hétre, még inkább hetekre.

A pénztárnál mindenki a rövidebb sorba igyekszik, ám szombat van, a legrövidebb sor is hosszú. Nincs mit tenni, kezdődik az araszolás. Két jó találmány gyorsítja az ügymenetet: a gumiszalag, amire egyszerre hárman-négyen is kirakodhatnak, továbbá a bankkártya. Jómagam, körülbelül a huszadik perc táján, már rakodhatok is ki a bevásárlókocsiból a szalagra. Észreveszem, hogy egy néni, egy aprócska asszony, nagy bajban van, mert a magas kosárba nem tud benyúlni a csomagjaiért. Volt ott még férfi a sorban, mögötte is, de nagyon el voltak foglalva saját árujukkal, biztosan nem vették észre, hogy a néni nem tudja kiüríteni a kocsit. Nem tudom, milyen joggal nevezem néninek, nálam biztosan tizenöt évvel fiatalabb. Odalépek, és magam is nyúlkálok befelé, hogy kiszedjem a holmijait. Olvasóim bizonnyal tudják, hogy magam is néniméretű vagyok a 160 centimmel. De megoldottam.

Mindjárt én következem. Az előttem álló, úgy tűnik, a bolt felét megvette, de a negyedére fogadni mernék. Ekkor vettem észre a cédulát. A kassza oldalán ragasztószalaggal odaerősítve egy cédula, tán 15x10 centiméter méretű, rózsaszín tintával írt két sor: „A kártyalehúzó elromlott, készpénzzel tessék fizetni”. Fennhangon mondom: „Most mitévők legyünk?”  Mögöttem a szépkorú hölgy is csatlakozik, mígnem a pénztárosnő így szól: „Menjenek az automatához, és vegyenek ki a kártyájukról pénzt”. De még be se fejezi, folytatja: „Ja, az is rossz, oda kár menni! Nem kellett volna ide sorakozniuk!”

Na, ez már nekem is sok volt! Nehezen szólaltam meg, alighanem habzott a szám, de csak kinyögtem: „Egy méterről látszik a maga cédulája…”

A pénztárosnő ura volt a helyzetnek: „Rakják vissza a kocsiba az árut, és álljanak be egy másik sor végére.”

Válaszra már nem jutott időm, jelzem, nem is volt válaszom, de drága idős barátnőm megelőzött: „Tudja, mit? Rakja vissza maga!” – majd karon fogott, és elhúzott onnan.

Végül egy kérdés: tessék mondani, ha nem eszem sokat, és az sem édesség, nem is zsíros, továbbá a disznó és marha sem kerül az asztalomra, valamint sokat szellőztetek és sétálok, és fütyülök arra, ha a munkahelyemen agyonheccelnek, akkor a rózsaszín cédulák és a pökhendi pénztárosnők okozta infarktus ellen is védelmet kapok?

Megjelent a Vasárnap 50. számában, 2023. december 12-én.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?