Urbán Péter: Tudnak a gyerekeid szlovákul?

urbán

Munkámból kifolyólag napi szinten szlovákok közt mozgok, most már évek óta. Mivel nem rejtem véka alá, hogy magyar vagyok, sokat kérdezgetnek rólunk, magyarokról. A legtöbbször őszinte kíváncsisággal, nem rosszindulatból. A beszélgetéseinken keresztül lehetőségem nyílik megmutatni valamit a  szlovák kollégáimnak és barátaimnak a kisebbségi magyar létből. Egyúttal én is betekintést nyerek abba, milyen kevéssé ismerik ők a mi világunkat, a szlovákiai magyar hétköznapi valóságot.

„Tudnak a gyerekeid szlovákul?” – ez a három leggyakoribb kérdés egyike, amit fel szoktak tenni. Én meg minden egyes alkalommal – most már egyre nagyobb szuverenitással és nyugalommal – válaszolom, hogy „nem tudnak”. Mert honnan is tudnának: magyar oviba és iskolába járnak, és odahaza is magyarul beszélünk velük. Van, aki ezen is meglepődik. Nem azért, mert azt várná el, hogy a szlovákot használjuk az otthonainkban, hanem mert ebbe eddig soha nem gondolt bele rendesen. „Miért, te nem az anyanyelveden beszélsz otthon?” – szoktam visszakérdezni, amire általában az a válasz, hogy „de, igen”. 

„Végül is mi is szlovák tévét nézünk, szlovák rádiót hallgatunk, a rokonság és a barátaink 99%-a szlovák” – konstatálja az egyik kollégám, amivel gyakorlatilag elismeri: teljesen természetes, hogy az ember az anyanyelvén kommunikál a legtöbbet a környezetével. Pontosan. Éppen ezért nem is kell rosszul éreznünk magunkat, ha a három-, öt- vagy nyolcéves gyerekünk nem beszél szlovákul. Se Komáromban, se Léván, se Pozsonyban, se Losoncon, se Királyhelmecen. Bár kétségtelen, hogy a magyar többségű régiókban kevesebb kurázsira van szükség magyarul átkiabálni a játszótér túloldalára a gyerek után, mint ott, ahol inkább csak elvétve hallani magyar szót. 

Vannak nagyon kellemes élményeim is: pár hete Pozsonyba kellett kórházba mennünk a hároméves kisfiunkkal egy rutinműtétre, ahol nem csináltak belőle nagy ügyet, hogy fordítanunk kell neki, mert nem érti, amit a doktor bácsi mond neki. Sőt, mikor elmagyaráztuk a nővérkéknek, hogy nem tud szlovákul, megnyugtattak: van a személyzetben magyarul beszélő kolléganő, majd igyekeznek őt beosztani hozzá arra a nagyon kis időre, mikor mi nem lehetünk ott vele. Jólesett ez a figyelmesség.

Ezekből az esetekből van a kevesebb. A legtöbbször elkanyarodik a beszélgetés abba az irányba, hogy hogyan fognak boldogulni a gyerekeim Szlovákiában, ha nem tanulnak meg szlovákul. Egyből kapok jótanácsokat is: miért nem járnak szlovák oviba vagy iskolába, hiszen ott gyorsan rájuk ragadna a szlovák nyelv. Ilyenkor szoktam közbeszúrni, hogy annyi idős koromban, mint a gyerekeim, még én se tudtam szlovákul, én is magyar iskolába jártam, egész érettségiig magyarul tanultam, és mint hallják, mégis megtanultam a nyelvet, amikor annak eljött az ideje. A szlovák ismerőseim ezt általában el is fogadják, nem tudnak vele vitába szállni.

Ami nehezebben megy: elhitetni ugyanezt a magyar szülőkkel is. Hogy nem kell ahhoz szlovák iskolába íratni a gyerekeiket, hogy azok majd sikeres felnőttekké váljanak. Épp ellenkezőleg: jó szándékuk ellenére többet árthatnak a csemetéjüknek, ha beteszik egy számára idegen nyelvű környezetbe, mint amit nyerhetnek vele. A stabil önbecsülés, az érzelmi biztonság, a feltétel nélküli elfogadás, a spontaneitás és kreativitás mind kulcsfontosságú dolgok egy egészséges személyiség fejlődéséhez. Ezek mind lassabban bontakoznak ki, ha a gyermek azon szorong, hogy nem érti a többieket, s azok nem értik őt. Ha engem kérdeznek, empátiát és asszertivitást sokkal nehezebb fejleszteni, mint egy idegen nyelvet – szükség szerinti mértékben – megtanulni, legyen az államnyelv, vagy bármilyen más idegen nyelv. De ez már egy másik jegyzet témája lesz. Erről nem a szlovákokat, hanem a szlovákiai magyar szülőket kell meggyőznünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?