Ünnepel a selmecbányai filmszemle

Selmecbánya

Igényes válogatást kínál a 25. alkalommal megrendezett 4 živly (4 elem) filmszemle. A filmművészet szerelmesei jövő héten, augusztus 9–13. között, szerdától vasárnapig merülhetnek bele a film-történeti gyöngyszemekbe.

A programban szereplő filmek, melyeket ezúttal is a festői Selmecbánya különböző pontjain vetítenek, a fény témája köré épülnek. „A központi téma kiválasztása azt is tükrözi, hogy ünneplünk: a fény, amelynek az idei programot szenteljük, a filmszemle tortáján égő szülinapi gyertyákat is jelenti” – mondta a rendezvény egyik szervezője, Peter Gašparík. A programban szereplő filmek több megközelítésből boncolgatják a témát. A fény elsősorban pozitív üzenetet hordoz magában, hiszen örülünk a verőfényes napoknak, a fény a felvilágosult gondolatok szimbóluma, és mindnyájan a fényes jövőben reménykedünk. „A túlzottan sok verőfényes napsütés azonban romboló szárazságokat hozhat magával, a felvilágosult gondolatok alkalmanként sötét tettekbe torkollnak, ami meg a jövőnket illeti, az talán soha nem volt még ennyire bizonytalan, mint napjainkban” – fogalmazott Gašparík.

Műfajilag, illetve a filmek keletkezésének helyét és idejét illetően is sokrétű kínálat várja a résztvevőket, akik olyan kultuszfilmeket is megnézhetnek majd, mint Norman Jewison 1967-es Forró éjszakában című alkotása, Robert Rodriguez klasszikusa, az 1996-os Alkonyattól pirkadatig, illetve a malajziai születésű tajvani filmrendező, Ming-liang Tsai 2003-ban készített Goodbye Dragon Inn című filmje. A programban természetesen olyan filmek is szerepelnek, amelyek az elmúlt években kerültek a filmforgalmazók kínálatába, mint például Robert Eggers rendezése, A világítótorony (2019) és Michelangelo Frammartino két évvel ezelőtti alkotása, A barlang. A hazai filmkészítés elmúlt időszakának legjobbjait is megnézheti majd a közönség – többek között Barbora Sliepková Vonalak (Čiary, 2021) című produkcióját, és a szervezők egy szlovák rövidfilm-válogatással is készülnek.

A vetítéseken kívül a résztvevők tematikus filmtörténeti előadásokon is részt vehetnek, az esték koncertekkel zárulnak, és egy városon végigvezető éjjeli sétára is be lehet majd kapcsolódni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?