Szakmai sikerek

A Dunatáj Alapítvány 1994 óta készít értékes, egyedi dokumentumfilmeket a Duna Televízióban. A művek sikerrel szerepelnek a műsorban, valamint a szakmai fórumok, filmszemlék programjában.

A Dunatáj Alapítvány 1994 óta készít értékes, egyedi dokumentumfilmeket a Duna Televízióban. A művek sikerrel szerepelnek a műsorban, valamint a szakmai fórumok, filmszemlék programjában.

Olyan dramaturgiai műhelyt hoztak létre, amelyben a televízió napi műsorgyártásában könnyen elkallódó témákat igényesen dolgozzuk fel. Az aktuális műsorok, magazinok legtöbbször csak egy-két percet hasznosítanak a beérkező anyagokból, és szóba sem jöhet további feldolgozásuk, bármilyen ígéretesek is. Folytatásukhoz, hosszabb megfigyelésekhez, folyamatok követéséhez a televízión belül sem anyagi, sem gyártási háttér nincs, a szerkesztőket napi feladatok kötik le.

A Duna Televízió jellegéből adódik, hogy sok anyag érkezik a régiókból, a határon túlról. Ezek egy része további feldolgozást, alaposabb dramaturgiai és vágói munkát érdemel. Erre megfelelő háttértechnikát és műhelymunkát biztosítanak.

Filmjeiket alapítványok és szakmai testületek (Magyar Történelmi Film Alapítvány, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, ORTT, PHARE) anyagi támogatásával készítik. A műhely kiemelkedő alkotásai közt szerepel az Örző (Kurucz Sándor), amely 1995-ben az MTFA kiemelt filmje volt. A Lépcsők (Gyarmathy Lívia) elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját. Utóbb készült filmjeik közül a Gyöngyökkel gyökereztél (Mohi Sándor), a Nem mindenki Szabó Géza ám! (Herbert Dietmar–Buglya Sándor), a Pipacsok (Tölgyesi Ágnes), A misszió (Ember Judit) és a Blanka (Martinidesz László) című munkáikat a Magyar Filmszemle előzsűrije beválogatta a versenyfilmek mezőnyébe, ahol szép sikerrel szerepeltek. A Pipacsok az 1999-es szemle megosztott fődíját nyerte el. A Duna Televízió elnöke kitüntette Tölgyesi Ágnest a Dunatáj Alapítványban végzett dokumentumfilmes tevékenységéért, valamint Buglya Sándort az alkotóműhely vezetéséért, a produceri munka színvonaláért. A Szociális és Családvédelmi Minisztérium pályázatán a műhelyben készült Credo és Blanka című filmek kaptak díjat. Tavaly az ORTT-hez benyújtott huszonöt pályamunkánkból tizenkilencet támogatott a bíráló bizottság. Idén 43 jól előkészített pályázatot nyújtottak be. Legfrissebb eredményük: a Kamera Hungária – 2000 egyik díja a Vendégproletárok (Uhrin Tamás) című szinopszisért. A Dunatáj dokumentumfilm-műhelye segíti a fiatal rendezők, operatőrök bemutatkozását, gondozza pályázataikat, a filmek forgalmazását, és részt vesz a fiatal szakemberek továbbképzésében is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?