Programajánló: a Scandi filmfesztivál

Az észak királynője

Pozsonyban és online is megnézhetünk filmeket.

A héten kezdődött és vasárnapig tart a Scandi címet viselő filmszemle a fővárosban. Vetítenek filmeket mozikban – a Mladosť, a Kino Film Europe és a Lumiére a fesztivál helyszínei – és az online térben is megnézhetünk néhány alkotást, mégpedig az edisonline.sk weboldalon. A fesztivál kínálata gazdag: kortárs művek alkotják a program java részét, köztük bemutatókat és előbemutatókat is láthatunk, de vetítenek mozitörténeti alkotásokat a svéd némafilm korszakából is, illetve koncertekkel és beszélgetésekkel is készülnek a szervezők. A kínálatból ajánlunk néhány produkciót.

 

Az észak királynője

A film központi karaktere a 14. és a 15. század fordulóján élt I. Margit dán királynő, a kalmari unió létrehozója és védelmezője. A megtörtént eseményeken alapuló cselekmény 1402-ben játszódik, amikor egy trónkövetelő felbukkanása a szövetséget válságba sodorja, a királynőt pedig kikerülhetetlen, tragikus válaszút elé állítja. A dán–norvég–svéd–lengyel–cseh–izlandi történelmi filmdrámát Charlotte Sieling rendezte.

 

Ninjababy

Ninjababy

Egy sikeres norvég dramedy, melyet a tavalyi Berlinálén mutattak be. A főszereplő Rakel, egy fiatal nő, akinek rengeteg terve van az életben, csak épp anyának nem tervez lenni. Hirtelen azonban azzal szembesül, várandós, ezért komoly döntést kell meghoznia.

Menekülés

Menekülés 

A főszereplő egy 36 éves férfi, egyetemi tanár, aki házasodni készül. A tervezett házasság előtt elmereng eddigi élettörténetén. Amin Afganisztánból érkezett menekültként, még gyerekkorában – és van egy dolog, melyet húsz éven át titkolt, és melyre most derül fény. A produkció Jonas Poher Rasmussen dán rendező animációs dokumentumfilmje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?