Miguel de Cervantes sírjának keresői M. C. monogramos koporsót találtak

<p>A Don Quijote írója, Miguel de Cervantes (1547-1616) sírját kereső, régészekből és halottkémekből álló tudós csoport M. C. monogramos fakoporsó töredékeire, köztük emberi csontokra bukkant egy 17. századi madridi kolostor kápolnája alatt.</p>

A leletet a hétvégén találták meg a szakemberek, akik azon több száz éves rejtély után nyomoznak, vajon hová temették el az ünnepelt spanyol írót csaknem négyszáz évvel ezelőtt.    A koporsó egyik deszkáján olvasható monogram betűit a fába ütött fém szegecsekből alakították ki. A deszkadarabokat tartalmazó falfülkében legalább tíz ember csontjaira bukkantak, a maradványok egy része gyermekektől származik - mondta Francisco Etxeberia halottkém és antropológus.    Kollégáival most megvizsgálják a csontokat, hogy megállapítsák, vajon Cervantes maradványai is köztük lehetnek-e. A világhírű író 69 évesen halt meg, a szakértők több megbízható nyom birtokában kezdik azonosítani a csontjait.    Nyomra vezetheti a kutatókat, hogy Cervantesnek halála előtt már csak hat foga volt - erre utalnak portréi és saját történetei is. Ennél is erőteljesebb bizonyítékok az író harci sebesülései, amelyeket 1571-ben, a híres lepantói csatában szerzett. Lepantónál a spanyolok vezette Szent Liga döntő csapást mért az oszmán-török flottára.    A La Marquesa hadihajó fedélzetén Cervantest három puskalövés érte, kettő a mellkasán, egy a kezén. A sebesültet hónapokig ápolták egy szicíliai kórházban, végül meggyógyult.    Cervantes a spanyol kultúra kiemelkedő alakja, Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című regénye megváltoztatta a spanyol irodalmat. A szerzőt 1616-ban temették el a trinitárius rendhez tartozó, Madrid szívében fekvő templom kriptájában, ám sírjának pontos elhelyezkedése máig rejtély maradt. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?