Megjelent az Irodalmi Szemle 2018/5-ös száma

Irodalmi Szemle

Az irodalmi és kritikai folyóirat májusi száma Szalay Zoltán Faustus kisöccse regényrészletével indul. 

Ezt követi Gagyi Judit Eszter két verse, A Hold túloldalán és a Csonka testek és Kormányos Ákos Muszáj Herkules és Pilinszky első szerelme című versei. A tanulmányblokkot Csehy Zoltán indítja a Michael Tarchaniota Marullus. Egy második generációs migráns költő a reneszánsz Itáliában című írásával; utána következik Magdalena Roguska Étel és identitás: Identitásépítési stratégiák a magyar származású transzkulturális író(nő)k műveiben címet viselő tanulmánya, illetve Orcsik Roland Danilo Kiš munkáinak többnyelvű világát bemutató esszéje, Az ismeretlen tükre. Danilo Kiš nyelvi szilánkjai. A tanulmányok sorát Jablonczay Tímea Száműzetés, melankólia, a nyelv idegensége Szenes Erzsi költészetében című írása zárja. Ezt követik Veres Erika versfordításai, aki Ahmet Hamdi Tanpinar Ősz, Egész nyáron, Eső és Add át a fénynek című műveit fordította magyarra. Tovább lapozva, ismét egy regényrészlet következik Szászi Zoltán A hajószakács fia és a náthás szfinx könyvéből, majd újabb versek, Zsoltár és Amfora címmel Fellinger Károly, illetve a Pótcselekvések és a Varratnyomok György Alida tollából. A folyóiratot Vida Gergely Változatok Agóniára című, Szalay Zoltán Felföld végnapjai novelláskötetéről szóló recenziója zárja. A lapszámot Szunyog Júlia alkotásaival illusztrálták.
 
Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámainak bemutatására május 21-én (hétfőn) 19 órától a Pozsonyi Magyar Intézetben kerül sor. Mizser Attila főszerkesztő és Nagy Csilla szerkesztő beszélgetőtársa Szalay Zoltán író lesz, akinek tavaly a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg a Felföld végnapjai című kötete. (sc)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?