Martin György utolsó szavai – az Ifjú Szivek bemutatója a Müpában

ifju szivek
Pozsony |

A táncszínház március 17-én mutatja be Budapesten, a Művészetek Palotájában új előadását, melyre a jegyek már januárban elfogytak. A társulat ezúttal a magyar és közép-európai néptánckutatás legmeghatározóbb alakja, Martin György néptánckutató, zenefolklorista életét és tudományos munkáját dolgozta fel.

Az Ifjú Szivek a kétezres évek óta több előadásában is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait keresi (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Munkájukban a kezdetektől kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként való bemutatása. Nemzetközileg sikeres előadásaikban, mint a Hontalanítás, a Finetuning, vagy a Barbaro is tetten érhető az alkotók elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A Martin György utolsó szavai című táncszínházi előadás egyedi témájához ezúttal egy kísérleti, dokumentarista megközelítést használnak, melynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a realista, indusztriális díszlet és a szöveg. Egy tudományág születése elevenedik meg, a néptánctudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé tette, hogy a városi beat zenén felnőtt, trapéz farmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. 

A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. A művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez. Értenünk kell Martin György, munkatársai, tanítványai és az őket követő kutatók munkájának jelentőségét. A tudomány és a technika fejlődése nem ellensége hagyományainknak, épp ellenkezőleg. Martin György tudományos megállapításai és az abból levont konklúziók nélkül számomra értelmezhetetlen, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk

– mondta el Hégli Dusan, a darab rendezője és koreográfusa.

Az előadás Martin György néhai özvegye, Borbély Jolán ösztönzésére, Martin György közelmúltban elhunyt fia, Éri Péter és néhai tanítványa, Sebők Géza segítségével készült el. Az előadásban vendégeként közreműködik Éri Katalin és Éri Márton. A budapesti bemutató az első abban az előadás-sorozatban, amely március 26-án a Kolozsvári Magyar Operában majd május 13-án a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban és júniusban Brüsszelben folytatódik.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?