Kiállítások a losonci Nógrádi Könyvtárban

Losonc |

<p>Dicséretes, sok tekintetben érdekes programok és kiállítások jellemzik a losonci Nógrádi Könyvtár idei programját, melyet az előző évekéhez viszonyítva szokatlanul gazdagnak mondhatunk.</p>

Néhány napja ért véget a BIBIANA – A Nemzetközi Gyermek Művészeti Ház (Medzinárodný dom umenia pre deti / International House of Art for Children) által meghirdetett verseny legszebb szlovákiai könyveit és az 1967 és 2009 között elismerésben részesített illusztrátorokat bemutató kiállítás. A szabályok értelmében a „legszebb” címet évenként legfeljebb 12 könyv kaphatja meg, amelyek azután jogot kapnak arra is, hogy kiállítássorozat keretében mutassák be őket.

Hasonló szigorúsággal értékelik az illusztrátorokat is. 1967 és 2002 között 15 szlovákiai szerző (képzőművész) 26 munkája nyerte el a Grand Prix BIB, BIB aranyalma, valamint a BIB emlékérem valamelyikét: Albín Brunovský, Viera Bombová, Ondrej Zimka, Dušan Kállay, Miroslav Cipár, Róbert Dúbravec, Ľuba Končeková-Veselá, František Blaško, Robert Brun, Katarína Ševellová-Šuteková, Viera Gergeľová, Jana Kiselová-Siteková, Peter Uchnár, Ľuboslav Paľo, Martina Matlovičová-Králová.

A díjnyertes könyvek és a számos, eredeti szépségében látható illusztráció mellett a látogatók a 2010-es év legszebb szlovákiai naptáraival is megismerkedhettek.

A Nógrádi Könyvtáron belül a kiállításnak a Regionális Irodalom és Bibliográfia Részlegének galériája adott otthont. A részleg idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját, 1970. szeptember 1-jén nyílt meg, Ladislav Čunderlík tanár és bibliográfus irányítása alatt. A részleget főleg diákok és kutatók látogatják előszeretettel. Munkatársai folyamatosan gyűjtik a régióval kapcsolatos írásokat és könyveket, amelyek bibliográfiáját rendszeresen saját kiadványaikban is elérhetővé teszik. Természetesen arra is van lehetőség, hogy az ideérkező olvasó a könyvtárak közötti kapcsolatokon keresztül olyan kiadványokhoz is hozzájusson, amelyekkel a Nógrádi Könyvtár nem rendelkezik. Emellett az érdeklődőknek ingyenes internetkapcsolatot is biztosít. (Puntigán József)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?