Ingyenes kulturális kényeztetés

kkk
Pozsony |

Immár negyedik alkalommal szervezi meg a fővárosban Pestré Slovensko/ Színes Szlovákia elnevezésű egynapos minifesztiválját a Minorma Polgári Társulás. Szerda este egy színházi előadást, egy beszélgetést és egy ütősnek ígérkező koncertet kínálnak a nyitott érdeklődőknek.

A helyszínt kicsit talán keresgélni kell a térképen, de könnyen megközelíthető: Stúdio A2 – Nové župné divadlo, Miczkiewicz utca 2. Ez az Astorka színház stúdiója, amely tavaly óta működik teljes gőzzel, miután a járvány miatt nem igazán tudták megnyitni a tervezett időben. Ide kerültek át az Astorka intimebb teret kívánó kamaradarabjai.

Az érdeklődők 18 órától láthatják a roma származású magyarországi színésznő, Farkas Franciska egyszemélyes Glória című „kanavász-darabját”, amelyet a színésznő maga vetett papírra, elmondása szerint egyetlen éjszaka alatt. Amikor megmutatta Soós Attila rendezőnek, az rögtön javasolta, hogy csináljanak belőle előadást. „A Glória magától született meg. A Glória a mai embernek szól, a mai emberről, rólunk, rólad, rólam. Arról, hogyan mutatjuk meg magunkat, mennyire vagyunk őszinték. Mi a viszonyunk a játékhoz? Tudunk-e még felhőtlenül játszani? Milyen titkokat rejt egy színész agya? Milyen lehet belenézni? Mit találunk ott? Mit találunk, ha a magunkéba nézünk?” – nyilatkozta Farkas Franciska.

A színésznővel az előadás után Kuklis Katalin beszélget, akit amatőr rendezőként, színész-drámatanárként, illetve a Pátria rádió műsorvezetőjeként is ismerhet a nagy-érdemű.

Este nyolctól azok hegyezzék a fülüket, akik szeretik a különböző, első blikkre össze nem illő műfajok találkozását és harmóniába kerülését. A Ľubomír Gašpar Cimbal Project hazai viszonylatban mindenképp úttörőnek számít, de a nemzetközi porodon is megállja a helyét. A zenekarvezető új szintre emelte a cimbalomjátékot. Szlovák népzenén cseperedett, aztán komolyzenét tanult, majd a világzene és a jazz felé fordult. Egy idő után olyan szokatlan dallamokat kezdett előcsiholni hangszeréből, hogy a szakértők sem találtak fiókot ennek a zenének. Tulajdonképpen népdalokat bontogat szét a felismerhetetlenségig, a jazzimprovizáció íratlan szabályait is sokszor megszegve.

Sosem felejtem el a napot (2018. október 21.) amikor először hallottam őt és csapatát élőben a Pozsonyi Jazznapokon – sőt, az egész fesztiválról szinte csak ez a koncert maradt meg bennem. Persze kullogtam az események után, mert a Ľubomír Gašpar Cimbal Project már bemutatkozó albumával (The Point of View, 2016) megnyerte a tekintélyes hazai Radio Head Awards legjobb albumának díját a világzenei kategóriában. Azóta pedig nincs megállás, szárnyalnak, mint sasmadár. A szerdai pozsonyi koncerten a kövekező line-up látható majd: Ľubomír Gašpar (cimbalom), Jakub Tököly (zongora), Marián Ševčík (dob) és vendégként Štefan „Pišta” Bartuš (nagybőgő).

Az egész rendezvény ingyenes, ami meglehetősen szokatlan dolog manapság a szlovák fővárosban, de a Pestré Slovensko/Színes Szlovákia esetében ez mindig is így volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?