Hetvenéves az Óceán Gyermeke

A John Lennon életét gyökeresen felforgató Yoko Ono – első nevének jelentése az óceán gyermeke – hetvenéves. Kettejük élete, művészete egymás nélkül értelmezhetetlen.
A Beatles-rajongók ma is átkozzák Yokót, mert neki tulajdonítják, hogy elveszítettek egy legendát, minden idők legsikeresebb popattrakcióját.

A John Lennon életét gyökeresen felforgató Yoko Ono – első nevének jelentése az óceán gyermeke – hetvenéves. Kettejük élete, művészete egymás nélkül értelmezhetetlen.

A Beatles-rajongók ma is átkozzák Yokót, mert neki tulajdonítják, hogy elveszítettek egy legendát, minden idők legsikeresebb popattrakcióját. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy Yoko Ono olyan időszakban került közel Johnhoz, amikor az együttes lendülete már nem volt a régi. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ha nincs Yoko, meddig húzta volna együtt a Beatles, feloszlása meddig húzódott volna. A Beatles többi tagjával fagyos, Paul McCartneyval ellenséges volt a viszonya egészen a közelmúltig.

Yoko Ono szerettei és barátai körében ünnepli hetvenedik születésnapját vasárnap. A New York-i partyt Sean, Lennonnal közös gyermekük szervezte, s ő hívta meg a mintegy kétszáz vendéget. Az este folyamán az ünnepelt előad egy dalt a március végén megjelenő Walk On Thin Ice válogatásalbumról az egyik közreműködővel, DJ Danny Tenagliával. Az album készítésében részt vett a Pet Shop Boys és a The Orange Factory együttes, Francois Kervorkian és mások.

Yoko Ono 1933. február 18-án született Tokióban, gazdag bankárcsaládban, kisgyermekként került családjával együtt az Egyesült Államokba. Apja, aki maga is zenélt, biztatta lányát, hogy tanuljon zongorázni. Yoko énekleckéket is vett, rangos zeneiskolákba járt. Első saját szerzeménye, a Secret Piece 1955-ben jelent meg. Nagyon sokféle zenei hatás érte fiatalon.

Az ötvenes években New Yorkban az underground, avantgárd művészetek – zene, képzőművészet, irodalom – bűvkörébe került, a hatvanas évekre hosszú, lobogó fekete hajával e körök ismert személyisége lett.

Az életrajzi adatok szerint 1966 novemberében a londoni Indica galériában ismerkedett meg John Lennonnal, egy évvel később neki ajánlotta Yoko Plus Me című, Lennon anyagi támogatásával rendezett londoni kiállítását. John és Yoko 1968 nyarától együtt élt, John You Are Here című kiállítását ajánlotta Yokónak, vállalva kapcsolatukat. Abban az évben megjelent első közös lemezük, a Two Virgins inkább negatív, mint kedvező fogadtatásra lelt, akárcsak a következő Life With the Lion és a Wedding Album.

Sikeresebb volt a Live Peace In Toronto. A nagy tetszést arató, John Lennon Plastic Ono Band című 1970-es albumnak Yoko Ono „csak” producere volt. Az Imagine-en egy Ono-dal, a Some Time In New York City dupla lemezen több, Lennonnal közös és néhány önálló Yoko Ono-szám hallható. A következő években háttérbe húzódott Yoko, a Lennon halála előtt néhány nappal megjelent Double Fantasy-n ismét több dalt ő jegyzett, nagy siker lett köztük a Beautiful Boy.

Második felesége alaposan megváltoztatta az egykori Beatle világképét – saját bevallása szerint mellette vált felnőtté. A béke utáni vágy korábban sem volt idegen Lennontól, de a Happy Xmas és a Woman is The Nigger Of The World című, Yoko Onóval közös dalaival ezt minden korábbinál erőteljesebben hangsúlyozta.

Az 1980. december 8-án, a Dakota háznál eldördült gyilkos lövés óta Yoko John Lennon emlékének él, járja a világot, fest, kiállításokat rendez. Döntő részt vállalt a kilencvenes évek közepén a három dupla Beatles-antológia, 1998-ban pedig a négylemezes, 94 dalt tartalmazó John Lennon Anthology, illetve az abból készült egylemezes válogatás megjelentetésében. Egy tucatnyi saját lemeze készült, némelyiket magasra pontozta a szaksajtó, de aligha élne meg belőlük.

A Yoko és John életéről készült filmek közül a legszebb a magyar közönség előtt is ismert Imagine és az Élj tovább nélkülem. Yoko Ono többször járt Magyarországon, a nyolcvanas évek közepén koncertet is adott. Lakást vásárolt Budapesten, magyar élettársával többször töltött itt néhány napot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?