Hárommillió dollárért kelt el a pajtában talált Anthony van Dyck-kép

van dyck

A várakozásoknak megfelelően kereken hárommillió dollárért kelt el árverésen egy Anthony van Dyck (1599-1641) flamand mesternek tulajdonított olajfestmény, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet hajdan 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.

A Szent Jeromosról készült tanulmánykép vásárlóját nem fedte fel az eladást bejelentő Twitter-bejegyzésében a csütörtök esti New York-i árverés lebonyolítója, a Sotheby's aukciósház.

A 17. századi képre madárpiszokkal borítva egy pajtában bukkantak rá a New York állambeli Kinderhookban még 2002-ben. A mű jelentőségét egy műgyűjtő, Albert B. Roberts ismerte fel, aki 600 dollárért vásárolta meg.

Az aukciósház szerint a "meglepően jó állapotú" alkotás eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg. Az egyméter magas kép a mester élő modellről készült, és máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike.

Az idős férfit meztelenül ábrázoló képet 1615 és 1618 között festette a művész – I. Károly angol király udvari portréfestője – tanulmányként a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez.

A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egy kiállításán már együtt mutatta be a tanulmányt és a kész képet.

A 2021-ben elhunyt Roberts örökösei bocsátották árverésre a ritka olajtanulmányt. A bevétel egy részét az Albert B. Roberts Alapítvány kapja, amely művészeket, alkotókat és jótékony szervezeteket támogat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?