Gárdonyi Géza utolsó két levelét vette meg Eger

Eger |

<p>Megvásárolta Gárdonyi Géza két utolsó levelét Eger, a dokumentumokat szombaton, a Múzeumok éjszakáján tárják a közönség elé az egri várban &ndash; jelentette be Homa János, a Gárdonyi Géza-emlékév koordinátora pénteki, egri sajtótájékoztatóján.</p>

A két Gárdonyi-levélről Homa János elmondta: a relikviákat a Központi Antikvárium árverésén szerezte meg a város, a Jakab Ödön írónak szánt levél 90 ezer, a Sas Ede írónak írt pedig 100 ezer forintért került Eger birtokába. A két dokumentum mellé egy harmadik, még nem beazonosított, de valószínűsthetően Gárdonyi által írt levelet is kaptak ajándékba.     Homa János az emlékév kapcsán arról is beszámolt, hogy tizenhárom programelemmel szeretnék kibővíteni a rendezvénysorozatot. A cél, hogy az ország lakossága és a határon túli magyarság is képet kaphasson Gárdonyi munkásságáról.     Közlése szerint mintegy száz program kapcsolódik az emlékévhez. Ezeket szeretnék kiegészíteni egyebek mellett egy olyan filmmel, amelyben kortárs írók vallanak Gárdonyi Gézáról, terveznek egy vers- és prózamondó versenyt, valamint bekapcsolnák a rendezvénysorozatba azt a 21 települést is, ahol az egri remete családja megfordult - mondta a koordinátor.     Szeretnék előkészíteni a Láthatatlan ember című Gárdonyi-regény megfilmesítését, s meghívnának egy török kulturális delegációt is Egerbe. Terveznek egy Gárdonyi-konferenciát is, míg a Szent István Rádióban az író tíz novelláját adnák le közéleti szereplők közreműködésével.     A javaslatcsomagot eljuttatták Halász Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának és L. Simon Lászlónak, a magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága elnökének. Homa János elmondta: a programokat részben az olvasás-népszerűsítésre szánt 120 millió forintos kormányzati forrásból szeretnék megvalósítani. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?