Fontos számára a kimondott szó hitele

ed
Pozsony |

Sztevanovity Zorán Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a magyar könnyűzene egyik megkerülhetetlen alakja 80 évesen is koncertezik. A hatvanas évek eleje óta szórakoztatja a közönséget keserédes dalaival, és a mai napig megdobogtatja a rajongók szívét. Február 15-én például a pozsonyi közönségét.

Szólópályafutása során eddig tizennégy stúdióalbumot készített. Pályája a Metro együttesben indult a hatvanas években, szólókarrierje pedig 1976-ban kezdődött. Évtizedek óta szinte folyamatosan úton van, több száz koncertet adott Magyarországon és a környező országok magyarlakta területein. Február 15-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében lép fel. Ez a koncert lesz 2023-as turnéjának egyik első állomása.

Aki volt már Zorán-koncerten, tudja, hogy az mindig ünnep. Ritka percek, melyek kiemelnek a hétköznapok sodrásából. A „kihagyhatatlan” dalok mellett, amelyekkel nem tud betelni a közönség, ritkábban hallható szerzemények is felcsendülnek.

Illés–Metro–Omega

Zorán 1942. március 4-én született Belgrádban, családja 1948-ban költözött Magyarországra. Bátyja Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zeneszerző. Saját bevallása szerint pályája kezdetétől nyitott az új hatásokra. A hatvanas évek elején a vele és Dusánnal megalakuló Metro együttest elvarázsolta a luxemburgi rádió friss, progresszív zenéje. Az akkori Illés–Metro–Omega nagy hármasból manapság a Metróról esik a legkevesebb szó, pedig a Citromízű banánt vagy az Ülök egy rózsaszínű kádban című felvételt mindenki ismeri.

„A három zenekar közül talán mi voltunk a legkevésbé deviánsak. Sokszor éreztem, hogy a korszakot elemzők a Metrót nem oda helyezik, ahová én helyesnek tartanám. Ennek talán az volt az egyik fő oka, hogy csak egyetlen stúdióalbumunk jelent meg, és 1972-ben feloszlottunk, míg az Omega folytatta, az Illés tagjainak többsége pedig később a Fonográfban zenélt együtt” – mondta Zorán egy interjúban.

Zorán–Dusán–Presser

A Metro után rövid ideig a Taurus együttesben játszott, majd sok pályatársához hasonlóan külföldön, a vendéglátásban zenélt. Első szólólemeze 1977-ben jelent meg, és hatalmas sikert hozott.

„Presser Gáborral egy 1976-ban megjelent kislemezen dolgoztunk először együtt, majd az első, Zorán című nagylemezemtől kezdve már Dusán írja a szövegeket. Más szerzőket már el sem tudnék elképzelni. Úgy érzem, folyamatos jutalomjáték, hogy két ilyen szerző dalait adhatom elő” – fogalmazott Zorán, és hozzátette, több mint négy évtizede tartó szólókorszaka ellenére ma is csapatjátékosnak tartja magát, állandó zenekara tagjaival hosszú ideje játszik együtt: Horváth Kornél ütőhangszeressel és Sipeki Zoltán gitárossal már 1993 óta.

Apám hitte…

Zorán eddig tizennégy stúdióalbumot készített; legutóbbi, Körtánc–Kóló című lemeze hat évvel ezelőtt jött ki. A 2014-es duettlemezen több, korábban kiadatlan dal szerepelt, majd különleges válogatás- és koncertlemezei is megjelentek. Új dalok manapság is születnek, ezeket koncertrepertoárjába is beemeli.

Csaknem kétszáz dalt énekelt el szólóban, és azt mondja, nagyon nehezen tudná megmondani, melyek számára a legkedvesebbek. A Presser–Dusán szerzemények közül a Kólót emelte ki. Ez a dal a szerb gyökereiről is szól. „Meg kell még említenem az Apám hitte címűt, amely az első lemezemen szerepelt, vagy a Volt egy tánc című dalt Dusán magyar szövegével, amelyet Leonard Cohen Take This Waltz című dalára írt” – mondta. És ki ne ismerné az énekes-dalszerző olyan népszerű dalait, mint a Romantika, az Ünnep, A szerelemnek múlnia kell, vagy az Amikor elmentél tőlem... „Fontos számomra, hogy a kimondott szónak, de még a metakommunikációnak is hitele legyen, hogy ne kelljen magyarázgatni a szándékaimat. Ugyanakkor, mivel az alaptermészetemnél fogva megvan bennem a kételkedésre való hajlam, azt sem szoktam titkolni, ha valamiben bizonytalan vagyok. Szeretek tiszta lapokkal játszani. A szüleim példája mindig előttem van: sose volt mellébeszélés. Az adott szónak volt értéke. Dusán nagyon szépen megírta: Apám hitte a szavak igazát” – mondta egy nyilatkozatában.

Zorán elárulta: addig koncertezik, amíg kedve van hozzá, és amíg érzi a közönség szeretetét. „Nincs olyan dal, amelyet nem szeretek eljátszani élőben, de olyan akad, ami még nem került elő koncerten. Valamennyi dalomat vállalom a mai napig. Ezek mind kipróbált és bevált szerzemények, ezzel kizártam azt, hogy olyan számot énekeljek el, ami nem áll jól nekem, vagy nem az én világom”.

 

A pozsonyi koncerten közreműködik Sipeki Zoltán, Kovács Péter Kovax, Csányi István, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara. A belépőjegy ára 30, 40 és 45 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?