Fókuszban az „és”

<p>Szlovákiai és magyar címmel hirdetett kulturális kampányt az Ifjú Szivek Táncszínház, a művészet eszközeivel megközelítve egy társadalmi kérdést.</p>

A szeptember 27-én bemutatott új műsor, valamint az ezt követő, mintegy tucatnyi rendezvény e kezdeményezés része kíván lenni.

Az est Galán Angéla nagy port kavart Szlovákmagyarok című dokumentumfilmjével indult. A riporter-rendező a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tévés újságírás szakának végzőseként diplomafilmjét a 2010-es szlovákiai parlamenti választásokról szerette volna készíteni. Forgatás közben ébredt rá, hogy a politikai és közéleti eseményeknél fontosabb, hogy tisztázatlan kérdések vannak benne azzal kapcsolatban, mit jelent szlovákiai magyarnak lenni.

Ezután beszélgetés kezdődött a kultúra sajtóban betöltött szerepéről, az Ifjú Szivek Táncszínház igazgatója, Hégli Dusán vezetésével. Egy „kultúrmunkás” faggatta Molnár Juditot, a Szabad Újság főszerkesztőjét, Lovász Attilát, az egyesített közmédiák (RTVS) nemzetiségi adásainak igazgatóját, Barak Bálintot, a parameter.sk internetes hírportál munkatársát, valamint Molnár Norbertet, lapunk főszerkesztőjét arról, milyen színben és súllyal jelenik meg a hazai magyar kultúra a sajtóban. Lovász szerint a kampány címében szereplő „és” különösen fontos, mivel a „szlovákiai magyar” meghatározással ellentétben a minőséget jelentheti. Azt, ha valamit nem azért „kell” szeretnünk, mert kicsi, sárga, de a miénk, hanem azért, mert bárhol a világon megállná a helyét, függetlenül attól, hol keletkezett. Az Ifjú Szivek Táncszínház vitathatatlanul ebbe a kategóriába tartozik. Az est végén ízelítőt láthattunk azokból a koreográfiákból, amelyek az ősz folyamán, illetve jövőre kerülnek színpadra. Részletek hangzottak el a Pozsonyi táncok című, megjelenés előtt álló CD-ről is, amelyet a hallottak alapján szintén érdemes lesz beszerezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?