Emmy-esélyes sorozatok

ddddd

Az amerikai televíziós akadémia Emmy-díjaira az utóbbi években Európában is jobban odafigyelnek. Ez természetesen a streamingszolgáltatók előretörésének köszönhető, illetve annak, hogy az öreg kontinens tévénézői egyszerűbben hozzáférnek az amerikai tartalmakhoz. 

Több kritikus szerint Shakespeare királydrámáinak modern kori változata az Utódlás című sorozat, amely a legtöbb Emmy-jelölést kapta idén. Vígjáték-kategóriában a Ted Lasso tarolt, amely egy botcsinálta fociedző megpróbáltatásait taglalja.

Az Utódlás (Succession) egy média- és szórakoztatóipari birodalmat irányító családról szól. A Waystar RoyCo nagyjából a Disney fiktív megfelelője. A Roy família mohó és hataloméhes emberekből áll, így amikor a családfő, a rendkívül szigorú Logan (Brian Cox) nyolcvan-éves lesz, de mégsem hajlandó átadni a stafétabotot senkinek, saját gyerekei próbálják tönkretenni. Ebben oroszlánrészt vállal legidősebb fia, a magát trónörökösnek tartó Kendall (Jeremy Strong), aki nincs tekintettel sem családra, sem barátságra, ha pénzről van szó.

Jesse Armstrong sorozata akkora siker lett, hogy a negyedik évadot is berendelte belőle az HBO. A fordulatos történetvezetésnek, valamint a nagyszerű színészi alakításoknak köszönhetően úgy is elvarázsolja a nézőket, hogy a karakterek közül senki sem igazán szimpatikus, senkinek sem lehet szurkolni ebben az örökösödési háborúban, amely egyben kegyetlen korrajz is. A történet tele van ármánykodással, árulásokkal, legális és erkölcsileg megkérdőjelezhető üzleti tranzakciókkal, konkurensek kicsinálásával. Itt-ott azért láthatunk példát a lojalitásra, önfeláldozásra, testvéri szeretetre is, ezért ejtenek minket rabul a kiszámíthatatlan szereplők.

Az amerikai televíziós akadémia kedd este hozta nyilvánosságra az Emmy-díj-jelöléseit, és az Utódlás esélyes a legtöbb díjra, szám szerint 25-re. Érdekesség, hogy a legjobb drámai színész kategóriában Brian Coxot és Jeremy Strongot is jelölték, így „apa és fia” nemcsak a képernyőn mérkőzhet meg egymással, hanem az Emmy-díjért is. (Az Utódlás 2020-ban már elnyerte a legjobb drámasorozat díját és nyolc további trófeát is kapott. Emellett több mint nyolcvan egyéb szakmai és közönségdíjat söport be pár év alatt).

A Netflix Nyerd meg az életed (Squid Game) című nagy sikerű dél-koreai szériája az első nem angol nyelvű sorozat, ami elnyerheti a legjobb drámai sorozat trófeáját. Összesen 14 Emmy-díjra esélyes. A kategória további jelöltjei: Better Call Saul, Eufória, Különválás, Ozark, Stranger Things, Yellowjackets.

A vígjátékok listáját 20 jelöléssel vezető Ted Lasso az Apple TV Pluson látható. A főszereplő figuráját még évekkel ezelőtt, a Premier League amerikai közvetítéseinek népszerűsítéséhez találták ki, akkor született néhány szkeccs az amerikaifoci-edzőről, aki elmegy Angliába, hogy egy ottani labdarúgócsapatot vezessen – miközben fogalma sincs a sport szabályairól. A történetet kibővítették, újabb szálalat varrtak bele, és az átalakítás olyan jól sikerült, hogy a Jason Sudeikis főszereplésével forgatott Ted Lasso a piacon fellelhető vígjátékokhoz képest szokatlan mélységet kapott. A központi szál végül nem is az lett, hogy hogyan boldogul az új edző az angol ligában, hanem hogy miként hoz létre egy összetartó közeget pozitív hozzáállásával. A második évad epizódjaiban már alig látunk a focipályán forgatott jeleneteket, inkább csak úgy mellékesen hallunk a csapat meccseiről, mert Ted magánéleti konfliktusai kerülnek előtérbe.

A további Emmy-esélyes komédiasorozatok: Abbott Elementary, Barry, Félig üres, A pénz beszél, The Marvelous Mrs. Maisel, Gyilkos a házban, Hétköznapi vámpírok.

A kisebb stramingszolgáltatók közül a Hulu sorozata, a Pam és Tommy Pamela Anderson és Tommy Lee viharos kapcsolatát taglalja – az érintettek áldása nélkül –, ami azzal keltett feltűnést, hogy mindkét főszereplője, Lily James és Sebastian Stan is jelölést kapott a legjobb színésznő/színész kategóriában. Ez lehet a legjobb limitált epizódszámú széria is – itt a a Dopesick, A kibukott, Az örökösnő álarca mögött, és A Fehér Lótusz van még versenyben.

A 74. Emmy-díj-átadó gáláját szeptember 12-én rendezik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?