Égi köldökzsinór

Az összmagyarság műholdas televíziójának ötlete a Magyarok III. Világtalálkozóján fogalmazódott meg 1992 nyarán Budapesten. Az „égi köldökzsinór” terve összhangban áll az alkotmánnyal is, amely a 6.

Az összmagyarság műholdas televíziójának ötlete a Magyarok III. Világtalálkozóján fogalmazódott meg 1992 nyarán Budapesten. Az „égi köldökzsinór” terve összhangban áll az alkotmánnyal is, amely a 6. paragrafus (3) bekezdésében úgy fogalmaz: „A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határon túl élő magyarság sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatok ápolását.”

A tulajdonosi jogokat gyakorló Hungária Televízió Alapítványt az 1992. október 7-ei 1057. számú kormányhatározattal hozták létre. A testület első elnöke Csoóri Sándor volt. A Duna Televízió 1992. december 24-én kezdte meg rendszeres adását az Eutelsat II. F3 műholdján.

A televízió kiépülésének állomásai Sára Sándor elnökségének idejéhez kötődnek. Kezdetben a Mafilm Rónai utcai bázisán kapott helyet a televízió, és 1994 áprilisában került a Mészáros utcai volt Nikex-irodaházba. Itt alakította ki stúdióit, s ma is ez a székháza. Az 1995. december 21-én elfogadott médiatörvény a Duna Televíziót közszolgálati műsorszolgáltatóvá, a Hungária Televízió Alapítványt közalapítvánnyá alakította.

A Duna Televízió Baráti Körök 1994-től alakultak meg (mára tizenkilenc országban negyvennyolc kör működik), s 1995-ben a Duna Televízió Alapítvány is megszületett. 1994-ben hozták létre a dokumentumfilmes Dunatáj Alapítványt, 1995-ben pedig a Duna Műhelyt. A Duna Televízió 1998 májusától a Hotbird IV. műholdról sugározza műsorát.

Számos kitüntető cím között a legjelentősebbek a Magyar Örökségért Díj, valamint az Unesco keretében működő Camera egyesület elismerése 1999-ből „a világ legjobb kulturális televíziós csatornájának”.

2000 októberétől Pekár Istvánt választotta meg a Duna Televízió elnökének a Hungária Közalapítvány kuratóriuma. Az elnöki pályázatnak megfelelően 2001. január 1-jétől általános arculatváltással megkezdődött a műsorstruktúra átalakítása. A célkitűzés szerint a Duna Televíziónak a kulturális presztízs megőrzése mellett a Kárpát-medence meghatározó hírtelevíziójává is kell válnia. Új hír- és magazinműsorok indultak (Indul a nap, Kalendárium, Szellem órája), s megújult a Híradó is.

A Duna Televízió a közeljövőben tervezi az észak-amerikai műsorsugárzás feltételeinek megteremtését, és aktívan részt vesz – a Magyar Rádióval és a Magyar Televízióval karöltve – a Kárpát-medencei Hírszolgálat létrehozásában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?