Díjazták Csehy Zoltánt és Polgár Anikót

dd
Budapest |

Videókonferencia keretében adták át idén a Déry-díjat, a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését. Babarczy Eszter, Bartók Imre és Ottilie Mulzet mellett két hazai magyar alkotót is díjaztak. 

Megosztott díjat kapott Polgár Anikó és Csehy Zoltán, mindketten költők, irodalomtörténészek, műfordítók és egyetemi oktatók. A Dunaszerdahelyen élő irodalmár házaspár hosszú évek óta tevékenykedik a Comenius Egyetem magyar tanszékén. Ezúttal a magyar nyelv oktatása és a magyar irodalmi művek népszerűsítése okán ítélték nekik oda a rangos elismerést. 

A díjat Déry Tibor özvegyének végakarata alapján hozták létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni. Az pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. 

ddd

Az elismerés egyúttal Déry Tibornak is emléket állít, az átadóünnepség minden évben a névadó író születésének évfordulóján, október 18-án vagy ahhoz közeli időpontban történik.

Az elismerést odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál író, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Ilia Mihály, Keresztesi József, valamint Bán Zsófia. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan részesültek az elismerésben. 

A korábbi díjazottak között szerepelnek olyan írók-költők, mint Csoóri Sándor, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, illetve olyan irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták, mint Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla, Radnóti Sándor és Vida Gábor. Legutóbb – 2018-ban – Danyi Zoltán, Mán-Várhegyi Réka és Mariarosaria Sciglitano vehette át a kitüntetést. 2019-ben forrás hiányában nem adták át a díjakat. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?