Csukafejes a történelembe

ddd
Kassa |

Megkezdte 54. évadát a kassai Thália Színház. Az idei szezon vezérgondolata: „Létezem, szédülök belé!”

A madáchi hangulatú mondat két lényeges elemet tartalmaz, a „létezés” és az „egzisztenciális szédület” fogalmát. Mindkettő központi témája Az ember tragédiájának, és a Thália színpadán találkoznak ebben az évadban, hol játékosabb, hol veretesebb formában.

Az évad saját bemutatói legendás magyar darabokból állnak. „Az erdőből a padláson keresztül a városi miliőn át az emberiség történelmének legfontosabb színhelyeiig jutunk el. Szédítő egzisztenciális utazást kínálunk minden egyes bemutatóval” – áll a színház tájékoztatójában, amely így folytatódik: „A mai kor emberének méltán lehet az az érzése, hogy minden reggeli ébredés egy lélegzetelállító kaland kezdetét jelenti. Minden hétköznappal, mintha valami elképesztő szédületbe vetné bele magát az ember. Minden nap, ami ránk virrad, mintha a történelmi időkbe való csukafejest jelentené. Ha körülnézünk, az az érzésünk, mintha forogna velünk a világ. A nem történt ma semmi különös, maga a létezés legközepe, mintha mindennek megduplázódott volna a súlya, mintha minden levegővételnek tétje lenne. Ezt a különös érzést: a hétköznapok és történelmi idők találkozását próbálja megragadni ez a kozmikus távlatú mondat: Létezem, szédülök belé! Vagyok, tehát a történelmet élem. Fölébredek, tehát a történelem zajlik. Az egész iránt felelőséggel bíró Ádámok és Évák vagyunk minden szürke hétköznapon.”

November 30-án kerül színre egy legendás darab: A padlás, Presser Gábor–Horváth Péter–Sztevanovity Dusán félig mese, félig musicalje, Dudás Péter rendezésében.

„A megnyugvást kereső, egy örökkévalóság óta a végtelenben bolyongó szellemek, a világűr és az emberi tudás titkait kutató, de a karnyújtásnyira lévő csodákat alig észrevevő emberek, a jó és a rossz mindennapi összecsapásait megélő esendő figurák találkozásáról szól ez a poétikusan szép, zenés mesemusical. A mesék birodalma, az emberi vágyak kavargása és egy bűneset líraivá szelídülő története fonódik össze az elfeledett zugok ködében és a csillagok porában. Ismét kiderül, hogy mindenki szeretne egy olyan helyet, ahol otthon érezheti magát és ahol a szeretet és jóindulat mindig győzedelmeskedik” – olvasható a Thália közleményében.

Rádiós szerepét Hajdú Mihály játssza, aki a kassai Állami Konzervatórium diákja. Témüller, a házmester a kassai deszkákon Témüllerné lesz, akit Szabadi Emőke kelt majd életre. Különlegesség, hogy 35 évvel a vígszínházi ősbemutató és 14 évvel az előző kassai bemutató után egy teljesen új fölfogású előadást láthat majd a közönség.

A második bemutató Füst Milán Máli néni című bohózata lesz Czajlik József rendezésében, a dunaújvárosi Bartók Kamara Színház és a kassai Thália Színház együttműködésében. Az 1930-as évek Budapestjén, egy gyárat vezető család és az alkalmazottak életében felbukkan a titokzatos, valaha jómódú, de most már igen szegény rokon. Máli néni kérni jött, hogy meglegyen a mindennapi betevő rántott szelet, de amint körülnéz, úgy látja, itt inkább neki kell segítenie. Margit kisasszonynak, a szép titkárnőnek, akinek három férfi egyszerre udvarol, és annyira nehéz bármelyiket is kikosaraznia. Tildának, aki nehéz helyzetbe került barátnőjét próbálja kihúzni a csávából. Segítségére siet a három férfinak is, akik rajonganak Margit kisasszonyért. Máli néni mindenkinek tanácsokat ad, mindent megold, soha nem jön zavarba, és ennek köszönhetően egyre bonyolódik a helyzet. „A bohózatban olyan kérdések merülnek fel, mint a nők helyzete a társadalomban, a mások elvárásainak való görcsös megfelelés, az erkölcs és erkölcstelenség nehezen kibogozható gubancai.”

Az előadás címszerepét az Örkény Színház művésze, Kerekes Éva játssza, a vezérigazgató szerepében pedig a dunaújvárosi színház igazgatója, Őze Áron mutatkozik be. A főbb szerepekben Lax Judit, Varga Lívia, Ollé Erik és Jerger Balázs láthatók. A dunaújvárosi bemutató szeptember 22-én volt, Kassán januárban látható majd a darab.

Az évad harmadik bemutatója az utóbbi időszak egyik legnagyobb és legbátrabb tháliás vállalkozása lesz, Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye kerül első alkalommal a kassai színpadra, Rédli Károly rendezésében. „Bár a bemutatóra 2024 márciusában kerül sor, de a 2023-ban meghirdetett Madách-évhez kapcsolódik. Egyrészt Madách születésének 200. évfordulója az apropó, másrészt pedig Az ember tragédiája színháztörténeti pillanatnak számító 1863-as ősbemutatójának a 140. jubileuma. Ráadásul 2024-ben emlékezünk meg Madách Imre halálának 160. évfordulójáról. Úgyhogy minden szempontból ünnepi előadásról lesz szó. A méltó emlékezés mellett a színpadra állítás fő célja az erős színpadi vízió, a pontos elemzés és a tiszta gondolat lesz.”

Az ember tragédiájának műsorra tűzése mindig egyfajta hitvallás, egy generáció, egy alkotócsapat véleménynyilvánítása a saját koráról, a korszellemről, az őt érintő legfontosabb problémákról. Felmerülnek a nagy kérdések: az emberi létezés célja és értelme, a történelem egy helyben toporgás-e vagy szükségszerű fejlődés, a boldogság mibenléte, a tömeg és az egyén viszonya, a vezér szerepe és felelőssége egy közösség életében, a társadalmi berendezkedések közötti különbségek vagy hasonlóságok.

A madáchi válaszok mellett minden kor a maga tudása, életfelfogása, elképzelése, tapasztalatai szerint próbált meg válaszolni ezekre a kérdésekre. A 21. században talán még fokozottabban léteznek egymás mellett a különböző világról alkotott elképzelések, és ezért még izgalmasabb, hogy egy kollektíva milyen megközelítésben látja Madách művét.

Éva szerepében a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen frissen végzett Bencsík Stefánia, Ádám szerepében pedig a végzős Balla Barnabás mutatkozik be, Lucifert Ollé Erik formálja majd meg. Rajtuk kívül szinte a Thália teljes színésztársulata látható majd a színpadon.

A gyerekeknek Csukás István–Darvas Benedek Ágacska című zenés mesejátékával kedveskedik a színház, melyet Illés Oszkár rendez. A darab próbafolyamatát a 2019/20-as évadban még Pólos Árpád kezdte el, aki 2020-ban elhunyt. Szeptember 28-án láthatja először ezt a népszerű költői történetet a kassai közönség.

A 2023/24-es évad negyedik felnőtt bérletes előadása Rák Viktória és Lucskay Róbert jutalomjátéka lesz, Leonyid Zorin Varsói melódia című lírai szerelmi történetében. Az előadásnak 2024 májusában örülhet a közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?