Az ember tragédiája kerül színre csütörtökön Kassán

ddd

A kassai Thália Színház 54. évadának legnagyobb vállalkozása a magyar drámairodalom egyik megkerülhetetlen művének színpadra állítása, első alkalommal a színház történetében. 

„Létezem, szédülök belé!” – így hangzik az idei évad vezérgondolata, és a társulat találkozása Madách Imre monumentális alkotásával valóban szédítő kaland lett. A Rédli Károly rendezésében színpadra kerülő, közel kétórás darabban a társulat valamennyi tagja és további két pályakezdő, valamint a szintén itteni gyökerekkel rendelkező, Magyarországon tevékenykedő Molnár Gusztáv is színpadra lép. 

Ahogy azt a hétfői sajtótájékoztatón Czajlik József színiigazgató, illetve Forgács Miklós dramaturg elmondták, a döntésben volt némi szerepe a Madáchhoz és a műhöz kapcsolódó jubileumok tömkelegének. Némiképp a Petőfi-év árnyékában, de a 2023-as esztendő Madách születésének 200. évfordulójának ünnepe is volt. „140 év telt el Az ember tragédiája legendás első bemutatója óta is, hiszen 1883-ban indította el Paulay Ede Madách művét elképesztő színpadi karrierjének útján. 2024 októberében pedig Madách halálának 160. évfordulójára emlékezünk. Emellett idén áprilisban lesz 140 éve, hogy Kassán először láthatta a közönség a művet, amely egy évvel az ősbemutató után már ebben a városban is színpadra került” – mondta Forgács Miklós, aki szerint a Thália kamarajellegéből adódóan is egy koncentrált, sűrű, intim, bensőséges, inkább a gondolatra és a színészi helyzetekre, mint a féktelen teatralitásra összpontosítő előadás ígérkezik. 

Rédli Károlynak ez a második munkája a Thália Színházban. „Amikor meghallottam, hogy engem szeretnének megbízni a rendezéssel, megijedtem és elborzadtam, de egyúttal örültem is neki. Már az elejétől fogva egy izgalmas utazásnak tekintettem ezt a folyamatot. Nagyon szeretem a kihívásokat. Egyébként sok olyan eszme, gondolat van benne, amelyek ma is aktuálisak.  Ugyanakkor ez nem egy olyan darab, amelyhez kérés nékül nyúlnék. Éppen ezért is szeretném bebizonyítani a nézőknek, hogy ez a tipikus, klasszikus, régies nyelvezetű darab is a színházba való. Nagyon sok munkát fektettünk ebbe a projektbe, s talán lesznek olyanok is, akik felháborodnak rajta. És ha valóban így lesz, akkor annak még jobban fogok örülni” – közölte lapunkkal a rendező. 

dd

A darab körülbelül ötven karakterét 12 színész eleveníti meg, a dráma több mint 4000 sorából hozzávetőleg az egyharmada maradt. Madách veretes nyelve Nádasdy Ádám friss, korszerű prózai fordításával váltakozik. Az előadás párhuzamot akar vonni a jelenkor és a madáchi vízió között. Vendégként Évát Bencsík Stefánia játssza, aki tavaly végzett a pozsonyi színművészeti egyetemen (VŠMU), Ádámot pedig Balla Barnabás, akinek ez lesz a vizsgaelőadása, hiszen idén végez. 

Dégner Lilla, Lax Judit, Nagy Kornélia, Rab Henrietta, Varga Lívia és Bocsárszky Attila, Illés Oszkár, Madarász Máté, Molnár Gusztáv, Ollé Erik járják végig az emberiség madáchi útját. A koreográfusi feladatokat az ismert magyarországi koreográfus és rendező, Gergye Krisztián vállalta. A látványvilág Gadus Erika díszlet- és kosztümtervező munkája. A dramaturg Forgács Miklós, a Thália Színház szakembere volt, aki Rédli Károllyal közösen készítette el bizonyos szempontból adaptációnak tekinthető kassai szövegváltozatot. Koreográfus- és rendező asszisztensként Kántor Kata erősíti a csapatot, a fénymester pedig ismét a fantasztikus Majoros Róbert volt Újvidékről. A művészi és technikai közreműködés Noé Zoénak, Laboda Róbertnek, Szabó Pálnak és Domján Gergelynek köszönhető.

A kassai közönség ezúttal Molnár Gusztávval is találkozhat, aki szlovákiai származása ellenére az elmúlt évtized túlnyomó részét különféle budapesti produkciókban és rádióműsorokban töltötte. Ahogy azt a 37 éves fiatalembertől megtudtuk, eddigi pályafutása során a világ számos pontján megfordult már, de Kassán első alkalommal lép színpadra. „A Szputnyik Hajózási Társasággal nagyon sok helyen játszottam, és aztán volt egy Miskolci Nemzeti Színházas időszakom, de az elmúlt tíz évben többé-kevésbé Budapesten dolgoztam. Ettől függetlenül Szlovákia, azon belül Kassa számomra nem külföld, hiszen én is a Felvidékről származom, azonban ez a szerep és ez a helyszín azért is olyan fontos nekem, mert az utóbbi két év nagyon nehézkes volt számomra. Az én életemet végigkísérte egy afféle gyökértelenség, egy útkeresés. Nem lettem szlovák színész, idehaza már inkább magyarországinak, Magyarországon pedig felvidékinek érzem magam. A családom Szlovákiában van, de most már Magyarországon is. Szóval ez most egy afféle útkeresés, és éppen ezért olyan fontos számomra ez a kassai ittlét” – mondta Molnár Gusztáv, aki az előző éveire reflektálra arról is nyíltan beszélt, hogy az alkoholproblémái miatt egy évet volt elvonókúrán, melyet valamilyen szinten a felnőtté válásának részeként tekint. „Azért is olyan csodálatos számomra ez a színházi bemutató egy ilyen hosszú idő eltelte után, hiszen az örömről, a fájdalomról, a szenvedésről és a bánatról is sokkal többet tudok, mint két-három évvel ezelőtt. Ezeket mind-mind megéltem, éppen ezért kiváncsi is voltam arra, hogy ezeket színészként a színpadon hogyan élem majd meg” – zárta Molnár Gusztáv. 

A rendező szerint Az ember tragédiájában rengeteg izgalmas meglátás van, de ha túl nagy tisztelettel bánunk vele, akkor a színpadon összeomlik, mint egy kártyavár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?