Asztúria hercegnője-díjat kapott Murakami Haruki

Az Asztúria hercegnője-díjat spanyol Nobelnek is nevezik.

Idén Murakami Haruki japán író nyerte irodalom kategóriában a spanyol Nobelnek nevezett Asztúria hercegnője-díjat. A zsűri közleményében a 74 éves írót a kortárs irodalom „hosszútávfutójának“ nevezte. A bizottság kiemelte Murakami művészetének egyediségét és egyetemességét, valamint képességét arra, hogy műveiben innovatív formában ötvözi a japán hagyományokat a nyugati kultúrával, miközben olyan fontos témákat érint, mint a magány vagy az egzisztenciális krízis.

Murakami Haruki első regénye, a Hallgassd a szél dalát! 1979-ben jelent meg. A szerző 1987-ben megjelent regénye, a Norvég erdő által vált nemzetközileg ismertté. Eddig publikált 19 könyvét 50 nyelvre fordították le.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. A díjat hagyományosan októberben adják át a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (18,7 millió forint) pénzjutalmat kapnak a díj mellé.

(24.hu, cszs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?