Ady Endre új színdarabban

<p>Ady Endre a hőse és vesztese Zelei Miklós: Situs inversus. Az Isten balján című egyfelvonásosának. A címhez magyarázat is tartozik. Situs inversus: orvosi kifejezés, a belső szervek elhelyezkedésének fordított (tükrözött) állapotát jelenti, amikor a magzati fejlődés folyamatában a jobb oldalra kerül (ott marad?) a szív.</p>

Ritkán fordul elő és nem tekinthető betegségnek.

A Situs inversus. Az Isten balján című dráma Ady Endréje a Ceaşescu-korszakban Romániából, konstancai kényszerlakhelyéről települ át álházassággal Magyarországra, Budapestre. Célja Párizs, ahová azonban nem jut el.

A darab (ahogy szerzője meghatározza: közösségi mono – sztereóban) egyik érdekessége, hogy ketten játsszák, de tizenegy szerep van benne. Ady ugyanis nemcsak a saját, hanem környezetének szerepeit is eljátssza: így ő Léda, a szekus Grama ezredes, a szerkesztőség két biztonsági őre, ő Kitti, az álfeleség, ő a tömbházgondnok, a frakcióvezető-helyettes, ő a pénzemberekkel tárgyaló Babits Mihály, illetve a háromperhármas Garami ezredes is. A második szereplő a színház marketing menedzsere, ő lesz Ady végzete, így csak a darab végén jelenik meg. Róla nem is árulunk el többet.

Zelei drámája a Békéscsabai Jókai Színház, a Magyar Írók Szövetsége és a Bárka folyóirat 2012-es egyfelvonásos drámapályázatára született. A pályázatra 175 mű érkezett Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről. A zsüri – Czitor Attila színész; Darvasi Ferenc kritikus, szerkesztő; Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus; Kara Tünde színész; Kovács Frigyes rendező; Seregi Zoltán rendező; Zalán Tibor író, dramaturg – az eredetileg tervezett 12 helyett 13 nyertes művet választott ki és ráadásként hozzátette a XVII. Magyar Drámaíró Verseny győztes munkáját, Egressy Zoltán: Idestova hatvan című darabját. A nyertes darabokat mutatják be a felolvasószínházi programban. Illetve Egressy Zoltán munkája megkapta a rádiójáték formájában történő bemutatás lehetőségét.

Az egyfelvonásos drámapályázat nyertesei: Balogh Róbert: Távol; Csikós Attila: Trió; Elek Szilvia: Pillangók; Horváth Péter: Római rögtönzés; Juhász István: Hölgyválasz; Kiss Judit Ágnes: Kvintett; Podmaniczky Szilárd: Próbafeltámadás – Feltámadáspróba; Pruzsinszky Sándor: Megérkezés Totoposzba; Reiber Gabriella: Doktor úr, kérem; Sultz Sándor: Megyünk haza; Végh Attila: Oidipusz megkísértése; Vörös István: Hétfői farkasok; Zelei Miklós: Situs inversus. Az Isten balján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?