A Magyarázat mindenre nyerte a Febiofestet

rg

A velencei sikert követően Pozsonyban is győztes lett Reisz Gábor kis költségvetéssel, szlovákiai partnerek segítségével készült filmje. Hétfőn este osztották ki a Febiofest Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A filmet március 21-től a hazai mozik is vetítik.

A Magyarázat mindenre két díjat is bezsebelt a pozsonyi fesztiválon: az egész estés filmek versenyének győzteseként a fesztivál fődíját vihette haza, de a regionális zsűri különdíját is kiérdemelte.

A rövidfilmek kategóriájában Emi Buchwald lengyel rendező 20 perces, Echo című alkotása nyert, az egész estés filmek kategóriájában a zsűri különdíját pedig a Veni Vidi Vici című osztrák szatíra vitte el. Az utóbbi alkotást a Julia Niemann-Daniel Hoesl rendezőpáros jegyzi, akik a fényűzés és a mértéktelen hatalmi vágy társadalmi következményeit vizsgálja.

A Magyarázat mindenre sikertörténete a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon kezdődött tavaly, ahol a Horizontok nevű szekcióban vitte el a legjobb film díját. A filmbe nem szállt be a Nemzeti Filmintézet, Reisz Gábor kis költségvetésből gazdálkodva készítette el harmadik egész estés játékfilmjét, mely egy gondolkodásmódban, politikailag kettészakadt ország hangulatáról tanúskodik. A történet középpontjában Ábel áll (Adonyi-Walsh Gáspár), aki éppen történelem-érettségijére készül. A film utómunkáit a hazai, Prikler Mátyás vezette MPhilms segítette és a Szlovák Audiovizuális Alap támogatta.

A Febiofest fődíjáról egy nemzetközi zsűri döntött, melyet Roberto Cueto, a San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztivál válogatóbizottságának tagja, Joshua Jádi, a Cottbusi Filmfesztivál és Marion Czarny, a Fipadoc dokumentumfilmfesztivál szervezője alkotott.

„A látszólag triviális, mindennapi helyzet éles politikai feszültség elemzésének enged teret, amely ma egész Európára jellemző” – indokolták döntésüket a szervezők, akik szerint a készítők képesek voltak bemutatni „egy ellentétes témát ötletes narratív szerkezettel különböző nézőpontokból, humorral és érzékenységgel.”

A film az Európa közepén elnevezésű versenyszekcióban versenyzett, ahol tíz olyan film találkozott, melyek a V4 országok valamelyikében, Ausztriában vagy Ukrajnában készültek.

Aki a Febiofesten nem csípte el a vetítést, annak sem kell bánkódnia: Reisz Gábor filmje ma kerül országos forgalmazásba, tehát az országban bárhol megnézhetjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?