A Hatalom Rotterdamban

dd

Hazai magyar rendező filmje debütál holnap a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon, Európa egyik jelentős szemléjén. A pozsonyi Prikler Mátyás szlovák–cseh–magyar koprodukcióban forgatta le második nagyjátékfilmjét Hatalom címmel.

A film, amelyet négy alkalommal is vetítenek a hollandiai fesztiválon, április 20-án kerül a hazai mozikba. Addig még sokat foglalkozunk vele, úgyhogy egyelőre jöjjenek az alapinformációk.

A forgatókönyvet Prikler Mátyás közösen írta Marek Leščákkal, az operatőr a magyarországi Pálos Gergely, aki az ismert svéd rendezőnek, Roy Anderssonnak is munkatársa. A filmben szlovák és magyar színészek beszélnek a saját anyanyelvükön, teljes természetességgel – ahogy Prikler Mátyás előző filmjében is (Köszönöm, jól!, 2013). A főbb szerepekben Hajdu Szabolcsot, Mokos Attilát, Bandor Évát, Kormos Mihályt, Jan Kačert, Mária Zaujecovát, Lucia Kašovát, Miroslav Krobotot, Ingrid Timkovát és Jana Oľhovát láthatjuk.

Ez egy politikai thriller, amely a hatalom és a tehetetlenség kérdéseit boncolgatja a mai társadalomban. A történet egy halálos kimenetelű vadászbalesettel indul, és feltárul benne, hogyan működik a politikai hatalom rejtett gépezete, és ki mire képes annak megtartásáért. A két főszereplő egy magas rangú politikus és egy ügynök, akinek el kellene simítania az ügyet. A film kérdéseket vet fel az aktuális közélet hazugságairól, az igazságkeresésről, de a szereplők valódi identitásáról és a maszkjuk mögötti történetekről is. A rendező szerint ez nem társadalmi szonda, nem is detektívtörténet, bár ezeknek a zsánereknek az eszközeivel dolgozik. Elsősorban egy nyugtalanító metafora arról, mekkora hatalom összpontosulhat egy ember kezében.

A film producere a pozsonyi MPhilms, koproducerei a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), a magyar Proton Cinema és a cseh Negativ.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?