A fotók mögött megbúvó sorsok

ddd

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat egyik kategóriájának szlovákiai győztese van. Cséfalvay Á. András sikereiről legutóbb tavaly októberben számoltunk be, amikor Vivien című sorozata az év legjobb fotóriportja lett Szlovákiában, de hosszasan sorolhatnánk eddigi elismeréseit.

A Kutyaterápia című képet sokáig lehetne elemezni, mind technikai, mind pedig kompozíciós szempontból. Egyszerre mozgalmas és lírai, konkrét és elvont, felkavaró és megható, már-már művészi, de még mindig belefér a sajtófotó-pályázat Mindennapi élet kategóriájába. A szenci Nefelejcs Házban készült, főszereplője egy kislány, aki szinte egyáltalán nem képes kommunikálni a környezetével. Cséfalvay Á. Andrással, a parameter.sk fotósával elsősorban a kép születésének körülményeiről beszélgettünk, de arra is kíváncsiak voltunk, hogyan keres és talál témákat, helyszíneket. „Tudatosan is keresek, de gyakran teljesen véletlenül bukkanok érdekes témákra. Szencen először a kolléganőmmel jártunk, és magáról a létesítményről készítettem fotóriportot. Akkor több gyereket fotóztam, köztük ezt a kislányt is. A róla készült kép különdíjat nyert a Cseh Sajtófotó Pályázaton, Magyarországon pedig harmadik lett portré kategóriában. Valamiért annyira megfogott a lénye, hogy később visszamentem hozzá, és egész sorozatot csináltam róla. A Kutyaterápia abból a sorozatból való”. 

Nyilván nem könnyű eldönteni, melyik legyen az az egy fotó, amelyet az ember ilyenkor kiválaszt húsz-harminc hasonló közül – ezt a dilemmát mindenki ismeri, aki posztolt már saját képet a Facebookra. Andrástól megtudtuk, hogy ezen a fontos versenyen a zsűri rendkívül segítőkész: három-négy képet is elküldhet a pályázó, és ők választják ki közülük a legjobbat, a több szem többet lát alapelv jegyében. Az is előfordul, hogy áthelyezik egy másik kategóriába, ahol jobban érvényesülhet, mint a fotós által kiválasztottban. A magyarországi szervezők András szerint az állampolgárságot is rugalmasan kezelik, soha nem volt probléma, hogy ő szlovák állampolgár. De olasz fotós Budapesten készült képeit sem zárták ki a versenyből. Azzal sem foglalkoznak, hogy a pályázó amatőr vagy profi, a sajtóban dolgozik-e, megjelentek-e már képei valahol, illetve milyen korábbi eredményei, díjai vannak. „Egyedül az számít, hogy az esztétikai szempontok mellett van-e a képnek informatív jellege, amitől sajtófotónak tekinthető”. 

Persze nem akarjuk arra biztatni a telefonnal kattogtató tömegeket, hogy küldjék be képeiket, mert a nemzetközi zsűri tapasztalt szakemberekből áll, akik pillanatok alatt kiszórják a „felesleget”. Erre a mostani versenyre egyébként 267 fotós 2488 pályaműve érkezett be, a sorozatok darabjait is külön számolva 6079 képet néztek végig a zsűritagok.

András eddigi díjnyertes fotói zömmel fekete-fehérek, miközben mára teljesen eltűntek a sajtóból a fekete-fehér képek. „Sok színes képet csinálok, ezekkel is szoktam pályázni, de szerintem vannak olyan helyzetek, amikor a színek semmit nem tesznek hozzá a képhez. Amikor inkább a formák dominálnak, és a sok szín kifejezetten zavaróan hat, mert elvonják a néző figyelmét a lényegről. A fény és az árnyék hatása is jobban kidomborítható egy fekete-fehér képen.”

Az első helyezett fotó, csakúgy, mint a Magyar Sajtófotó Pályázaton is elismerésben részesült Vivien című sorozat, a Kisebbségi Kulturális Alap ösztöndíjprogramjának köszönhetően készülhetett el, amely lehetőséget nyújt az alkotóknak, hogy néhány hónapig elmélyülhessenek egy-egy témában. Andrást különösen érdeklik a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő emberek, főleg gyerekek, akiket ő inkább különlegeseknek tart. A Kutyaterápia főszereplője például alig érzékeli a környezetét, nem kommunikál, csak néha fut át egy halvány mosoly az arcán. Például akkor, amikor körülveszik ezek a speciálisan kiképzett kutyák. „Mind a szülők, mind az intézmények dolgozói részéről nyitottságot tapasztalok, örömmel fogadják, hogy valaki érdeklődik azok iránt, akiket a társadalom még néhány évvel ezelőtt is inkább elrejteni igyekezett a szemünk elől”. 

Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy ez a fiatalember jelenleg a legsikeresebb hazai magyar sajtófotós. Aki ráadásul nemcsak a témát látja meg, hanem az „emberi tényező” is fontos neki. 

sss
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?