A folklórtól a punkig

Tegnap a Tornalján megrendezésre kerülő I. Nemzeti Kisebbségi Fesztivál szervezői sajtótájékoztatón számoltak be a nagyszabásúra tervezett háromnapos rendezvény műsoráról, illetve kísérőprogramjairól.

Tegnap a Tornalján megrendezésre kerülő I. Nemzeti Kisebbségi Fesztivál szervezői sajtótájékoztatón számoltak be a nagyszabásúra tervezett háromnapos rendezvény műsoráról, illetve kísérőprogramjairól.

Az augusztus 27-től 29-ig tartó kulturális seregszemle pénteken 10 órakor kezdődik a Fórum Kisebbségkutató Intézet somorjai székházában (Park u. 4.), ahol Nyelvi kisebbségek Szlovákiában és Európában címmel rendeznek nemzetközi tudományos konferenciát.

A tornaljai Zoltán-kert amfiteátrumának színpadán szombaton 13 órai kezdettel kerül sor az ünnepélyes megnyitóra. A nemzeti kisebbségek gyermek- és ifjúsági csoportjainak negyedórával később kezdődő műsorában fellép a pozsonyi Ifjú Szivek, a morva Nitranček együttes, a német Marmon ének- és táncegyüttes, az ukrán Nezábudka gyermekénekkar, a Rómka elnevezésű roma folklórcsoport, a magyar Csitri leánykórus, a lengyel Melódia gyermek folklóregyüttes, a görög Lycea Grekyň tánccsoport, a horvát Grbarčieta és a ruszin Šariš együttes, illetve a tornaljai Albert Györgyi és Oláh István (hegedű).

Az esti program 19 óra 30 perckor kezdődik a kisszínpadon, ahol a cseh Vladimír Merta szlovák középkori balladákat ad elő. A nagyszínpad gálaműsorában 21 órától a SĽUK, egy órával később a Budapest Táncegyüttes, majd 23 órától Bangó Margit lép fel, ezt követően pedig az Oxygene és a SETBACK unplugged ad koncertet.

Délelőtt 11 órakor egy másik helyszínen, nevezetesen a helyi kultúrházba invitálják az érdeklődőket. Itt a nemzeti identitás megismerését és vizuális megfogalmazását feladatul adó országos gyermekrajzverseny ünnepélyes eredményhirdetését követően kiállítás nyílik a díjnyertes művekből.

A kísérőprogramok délelőttől egészen estig tartanak (történelmi és népi mesterségek, illetve bűvészek bemutatója, korcsolyázási lehetőség műjégen, autó- és motorkerékpár-bemutató, izsai, padányi és szesztai népi ételek bemutatója és kóstolója), 10 órától pedig sörfesztivál és gulyásfőző verseny kezdődik. És hogy a lélek se maradjon étlen-szomjan, 18 órai kezdettel ökumenikus istentisztelet lesz a helyi református templomban.

Másnap reggel 9 órától a föntieken kívül a solymászok is bemutatják tudományukat, és fúvószenekar is feltűnik a kisváros utcáin. A felnőtt csoportok fellépése 12 órakor kezdődik a Szőttessel, majd egy cseh női énekkar, a bolgár Rosica és Jantra népi együttes, a vereknyei asszonykórus, a roma Ternipen csoport, a padányi asszonykórus, a német Parkovčanka fúvószenekar, a péderi vegyes kórus, a lengyel Beatrix Kolatek, az Ilosvai táncegyüttes, a ruszin Makovica folklórcsoport, a görög balladákat éneklő Loukia Agapiou, a szintén görög Lycea Grekyň tánccsoport, a horvát Grbarčieta népi együttes, a szesztai asszonykórus, a morva Zhoda náhod punk-rockegyüttes, az ukrán Karpaťanin és a magyar Gömör folklórcsoport, illetve a zsidó zenét játszó Pressburger Klezmer Band lép színpadra. A kisszínpadon ezt követően (20 órától) a Regtime jazz band ad koncertet.

A nagyszínpad esti műsora 21 órától kezdődik Puka Károlynak és Eurogipsy nevezetű cigányzenekarának fellépésével, amit Ján Berky-Mrenica Diabolské husle elnevezésű együttesének, majd a magyarországi Princessnek a koncertje követ. A háromnapos rendezvényt tűzijáték zárja. (io)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?