A filmművészet legjobbjai otthon is

Részlet François Ozon 85 nyara című filmjéből (Forrás: SFÚ)

A járványügyi helyzet miatt számos várva várt mozipremierről lemaradunk ezekben a hetekben. Öröm az ürömben, hogy vannak mozik, melyek ez idő alatt sem hagyják minőségi program nélkül látogatóikat: ilyen például a pozsonyi Lumière, mely hazai és európai filmek ez évi és tavalyi legjobbjaiból kínál válogatást a lockdown idejére.

Európa-szerte tartják a European Cinema Nights nevű nemzetközi projektet a héten, melynek célja, hogy a rendezők különleges európai filmes alkotásokra hívják fel a figyelmet, és melybe a Lumière harmadik alkalommal kapcsolódik be idén. Az esemény keretén belül François Ozon munkásságának szentelik a csütörtök estét. A francia filmrendező tavalyi alkotása, a ’85 nyara lesz elérhető bárki számára: egy nulla eurós mozijegy megváltását követően ma este 20 óra 20 perckor nézhetjük meg a filmet. Cannes-ban idén ugyan már bemutatta legfrissebb alkotását is a rendező, a ’85 nyara legfeljebb az artmozik látogatóinak lehet ismerős nálunk. A filmet Michal Tallo író, publicista ismerteti majd a vetítést megelőzően. A történet egy kamasz fiú első szerelmét járja körül, aki ezt a szerelmet egy fiúval éli át. A történet fő vonala valamelyest emlékeztet Luca Guadagnino Szólíts a neveden című, 2017-es, hatalmas kritikai elismerést arató drámájára, hiszen mindkét film egy különc kamaszfiú felnövéstörténete. Ráadásul mindkét film a nyolcvanas években játszódik egy kis közösségben, és mindkét rendező megragadja a nyolcvanas évek zenei és képi világa nyújtotta lehetőségeket (Ozon filmjét 16 mm-es filmre forgatta, és többek között a The Cure szól). A ’85 nyara azonban sokkal inkább a thriller irányába mutat, mint a Szólíts a neveden. Ozont az egyik legtehetségesebbnek francia rendezőnek tartják az európai filmiparban. A film, amely az első jelentős nemzetközi sikert hozta meg számára, a 8 nő című melodráma volt, melybe fiatal rendezőként a francia filmművészet legnagyobb színésznőit sikerült megszereznie, hiszen Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert és Emmanuelle Béart is szerepelnek a filmben.

A Lumière online filmkínálatára mindenképp érdemes odafigyelni, míg zárva tartanak a mozik. Olyan hazai és nemzetközi produkciókat kínálnak online mozitermükben, melyek általában csak szűk réteghez jutnak el. Kiváló lehetőség tehát, hogy ezek az alkotások – ingyen vagy pár eurós mozijegy fejében – szélesebb nézőréteghez is eljussanak. Kedd este például Jasmila Zbanić, a boszniai háborúban játszódó Quo vadis, Aida? című drámáját nézhetjük meg. Pénteken a szlovák dokumentarista, Zuzana Piussi Tisztogatás (Očista) című idei produkciója kerül sorra, de játsszák majd Leos Carax musicaljét, az Annette-et, és a világhírű berlini fotográfus, Helmut Newton életéről és szakmai botrányairól szóló dokumentumfilmet is, mely Helmut Newton: A rossz és a szép címmel jelent meg tavaly. Aki lemaradt róla, az bepótolhatja majd Kis Hajni filmjét, a Külön falkát, és egy képi világával kiemelkedő különleges hazai alkotással, Barbora Sliepková fiatal rendező Vonalak (Čiary) című produkciójával is készül a mozi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?