Fölöttünk bazaltorgonák, alattunk a Balaton – Látogatóban a Makk Károly utcában

v

 Badacsonytördemic egykoron nemesi falu volt Balaton-felvidéken. A központját átszelő 7341-es (Római) út egyik aprócska elágazása évekig Vadrózsa néven futott, mostantól viszont már Makk Károly nevét viselő utcácska. Ennek a végén áll ugyanis az a ház, amelyben tíz évig lakott a Liliomfi, a Szerelem, az Egy erkölcsös éjszaka, az Egy hét Pesten és Budán, valamint más, Cannes-tól Chicagóig a világ több rangos fesztiválján díjazott alkotás 2017-ben elhunyt alkotója. Az ő emlékét őrizve történt az utca átnevezése nem messze attól a helytől, ahol a mester legendás filmje, a Ház a sziklák alatt egyes jeleneteit rögzítették.

Makk Károly nyaralója, ez a paradicsomi kertben álló, finom ízléssel berendezett ház a társasági élet sokak által szeretett központja volt. A művészvilág nagyjai fordultak meg itt. Törőcsik Mari, aki a rendező utolsó filmjében, az Így, ahogy vagytokban is szerepet vállalt, itt találkozott utoljára nagyra becsült alkotótársával.

„Köveskálra mentünk, a Balatoni Zenei Fesztiválra, amelynek én voltam a művészeti vezetője – emlékszik vissza Varnus Xavér orgonaművész. – Marinak ott volt fellépése. Pilinszky-verseket adott elő. Már az autóban ültünk, amikor Makk Károly hívott telefonon, hogy »hallom, hozod le Marit a Balatonhoz, ígérd meg, hogy megálltok nálunk!«. Így tettünk egy kis kitérőt, és bementünk a rendező úrhoz. Ott volt Hanna is, a felesége. Így ültünk négyen a Balatonra néző, nagy nappalijukban, és hallgattuk, ahogy Mari és Károly aranyosan évődnek. Felelevenítették legelső találkozásukat, amikor Makk Károly az Úttörők című filmje forgatására készülve gyerekszereplőket válogatott. Mari az édesanyjával utazott fel Pélyről, a szülőfalujából a filmgyárba, de nem került be a filmbe. Életében először eljutott viszont egy budapesti cukrászdába, ahol a mama süteményekkel vigasztalta a sikertelen próbálkozás után. Jó hangulatú, de egyértelmű csipkelődés volt Mari részéről a badacsonytördemici találkozás. Makk korábbi feleségeiről, nőügyeiről folyt a kellemes hangulatú diskurzus. Közös emlékeik közül is felemlegettek párat. A búcsúzásnál Károly ott toporgott a ház lépcsőjén, Mari bájosan integetett neki… olyan volt az egész, mint egy megható filmjelenet. Amikor megérkeztünk, egyáltalán nem értek egymáshoz, de a búcsúzáskor puszilkodás helyett megölelték egymást, Károly pedig megsimogatta Mari haját.”

Itt, ezen a helyen

Szeretni kell című könyvében, amikor a házról ír, Makk Károly úgy fogalmaz: „Fölöttünk bazaltorgonák, alattunk a Balaton.” Akárcsak a szomszédos települések, Badacsonytördemic is a nyitott bazaltbányák hatására indult fejlődésnek a múlt század elején.

„Badacsonytördemic a világ egyik legszebb pontja. Akkor szerettem bele, amikor Konrád Györggyel közösen könyvet készítettünk Károlyról – meséli Makk Hanna, a Kossuth-díjas rendező utolsó felesége. – Akkoriban sok időt töltöttünk a szigligeti alkotóházban. Onnan jártunk házkeresőbe a környékre, ami meglehetősen kalandos vállalkozás volt részünkről. Bármerre jártunk, Károlyt mindenütt felismerték. Beavattak bennünket a helyi történetekbe, és mindenkinek a borát meg kellett kóstolni. Ebből kifolyólag napi egy-két háznál többet nem tudtunk megnézni, bár Károly ezt is rettenetesen élvezte. Én nem ihattam, hiszen vezettem, ami remek kifogásnak bizonyult a részemről. Károlyt aztán meghívták egy badacsonytördemici eseményre. Megnéztem a térképen, hol ez a hely, mivel életemben nem hallottam róla. Elsőre el is tévedtem. Késve jöttem rá, hogy rossz faluban járunk. Jó félórás csúszással érkeztünk meg a faluba. Már nagyon vártak bennünket. Irány a templom! Felosontunk a karra, ahol nagy tapssal fogadták Károlyt. Ez engem annyira meghatott, hogy azt mondtam: nekünk itt kell házat vennünk, ezen a helyen. A polgármester segítségével meg is találtuk azt, amely a miénk lett. Át kellett ugyan építeni, mert úgy nézett ki, mint egy doboz, de legalább olyat kreáltunk belőle, ami megfelelt az ízlésünknek.”

y

A teljes boldogság

Tíz év teljes boldogság. Így érez Hanna a ház iránt, amely Makk Károly halála után a rendező két gyermekére, Lilire és Dömötörre szállt.

„Gyönyörű korszak volt az életemben, amelyet itt töltöttünk Károllyal. De ennek már vége. Lezártam. Az év tetemes részét Kanadában töltöm, ahol Károllyal megismerkedtünk. Most, hogy hosszú idő után, az utcanévtábla-avatás alkalmából ide utaztam, rengeteg emlék tört fel bennem. Mind ehhez a házhoz, ehhez a faluhoz köt. Innen csak akkor jártunk fel Budapestre, ha nagyon kellett. Nemcsak a nyarakat, még a karácsonyokat is itt töltöttük. Nagyon szerettük a szomszédainkat. Össze is jártunk. Sokszor főztünk együtt, pontosabban összefőztünk. Éviék készítették a tökfőzeléket, mi a lecsót vagy a pörköltet. Nagyon klassz volt. Károly is imádott főzni. A helyi bográcsgulyás-főzőverseny zsűrijének elnöke volt. Együtt élt a faluval, azért szerették őt annyira a helybeliek.”

Bárhol jár is a világban, Hanna a legnagyobb szeretettel gondol Badacsonytördemicre. Az itt töltött évek a legteljesebb boldogságot jelentették számára.

„Megyek az utcán, látom a fényeket, az árnyékokat, csodálom a fákat, a bokrokat, és arra gondolok, micsoda harmónia árad ebből a helyből, és én tíz évig ebben éltem. Szinte együtt lélegeztünk a tájjal. Károly is imádott itt lenni. Ha Pesten voltunk, gyakran kérdezte, mikor megyünk már Tördemicre?”

Itt történt azonban a végzetes baleset is. 

„Károly megcsúszott a fürdőszobában, aminek combcsonttörés lett a vége. Innen került a kaposvári kórházba, ugyanis évente oda járt felülvizsgálatra. Annyira szeretett élni, hogy nem is készült az elmenetelre. Túl a kilencvenen is tele volt energiával. Pár nappal azután halt meg, hogy a kórházból hazakerült a budai lakásunkba. Nemrég találtam meg egy régi, Budapest és Toronto között még faxon történő levelezésünket. Meg kellett gyorsan mentenem az írásait, mert a faxpapír elnyeli, az idő pedig felemészti a betűket. Átírtam géppel az összes levelet, és most azt tervezem, könyvet írok kettőnk kapcsolatáról.”

A Papa jelenléte

A badacsonyi hegy oldalában álló házat, ahonnan Makk Károly sokat járt a falu és a környék rendezvényeire, ma a mester lánya, Makk Lili lakja, aki szintén a filmes szakmát választotta. Vágóként végzett a főiskolán.

„Sokat gondolok a Papára, nagyon hiányzik – mondja. – Akármerre nézek is, érzem a jelenlétét. Azért is szeretem ezt a házat, mert tudom, hogy itt van velem. Sokszor álmodom róla. Teljesen szürreális, de a fiamban, Ábrisban is őt látom. Nem sokkal azelőtt született, hogy a Papa elment, de még látta őt. Nem szeretném, ha nagyképűen hangzana, de nem tudom, milyen lett volna máshogy, más közegben felnőni, mint mellette. Nekem ez volt természetes. Jöttek hozzánk a vendégek, és itt mindenki filmekről beszélgetett. Nem tudtam elkerülni a filmes pályát, hiszen én is az ő nyelvüket beszéltem. Nagyon sok érzelmileg felfűtött vitát, eszmefuttatást hallgattam végig. Sokáig voltam a Karcsi bácsi kislánya. Imádtam, de egy idő után ki akartam nőni belőle. Most meg hiányzik, mert kevesebbszer hallom. De voltam nemrég egy forgatáson, ahol a rendező úgy mutatott be az egyik színésznek, hogy a Makk Karcsi lánya. Annyira jólesett! Mivel kikopott az életemből ez a mondat, furcsa mód elkezdett hiányozni. Szívmelengető volt, ahogy meghallottam.”

Apa és lánya sokszor csodálta a Balatonra néző ház teraszáról a napkeltét és a napnyugtát.

„Amikor a Papa megvette ezt a nyaralót, úgy nézett ki, mint az a bizonyos Kádár-kocka. Át kellett formálni. A betonkalitkából tetszetős ház lett. Ma is átjárja a Papa szellemisége. Most is magam előtt látom őt, ahogy a teraszon ül. Minden évszakban imádta ezt a helyet. Én a legtöbb időt nyaranta töltöttem itt. Olyankor sokat boroztunk, hosszasan vacsoráztunk, és mindennap éjfélig beszélgettünk. Ő mindennek a szép oldalát nézte. Nagyon jó volt a közelében. Bölcs, higgadt ember volt. Mindenben tanácsot tudott adni. Még azokat a titkaimat is el tudtam mondani neki, amelyeket az édesanyámmal nem mertem megosztani. Mindenre megértően reagált. Szépen terelgetett. Minél idősebb voltam, annál szorosabb lett köztünk a viszony. Ezért fáj, hogy már nincs itt, és hogy nem tölthetett több időt Ábrissal. Idős korában lett nagypapa. Háromhetes volt a fiam, amikor leköltöztem hozzá Kaposvárra, hogy naponta ott lehessek mellette a kórházban. Váratlanul ment el. De mondom, most is itt van velem.”

m

Egy erkölcsös éjszaka

Lili két kedvence a Papa mozijából a Szerelem és az Egy erkölcsös éjszaka. Ez utóbbi egyik szereplője, Kiss Mari pályakezdő színésznőként került be a ma már klasszikusnak számító alkotásba.

„Próbafelvételre hívtak, és én boldog voltam, hogy egy ilyen óriás kíváncsi rám. Beszélgettünk, improvizáltunk. Valahogy biztosra vettem, hogy játszani fogok a filmben, mert megvolt köztünk a szükséges áramvonal. Meg is kaptam a szerepet. Egy kedves örömlány a vörös lámpás házban. A forgatást nagyon élveztem. Csengey Emőke, a jelmeztervező gyönyörű ruhákat adott rám. Tóth Janó csodálatos operatőr volt. Az egész film hangulatát megadta. Makk Károly a kis szerepekre is komoly személyiségeket válogatott össze, főleg az ismertségi köréből. Művészek, festők, szobrászok jöttek a forgatásra. Különleges emberek. Mi, színésznők fiatal, tiszta emberként édes rosszlányokat játszottunk, de minden karakterben volt valami poétika. És ott volt Balázsovits Lajos egy ifjú újságíró szerepében. Szép volt. Finom lélek. Négy-öt évvel ezelőtt írtam is neki, hogy hosszú idő után újra láttam a filmet, és annyira megejtő volt, amit nyújtott Carla Romanellivel és Makay Margittal! És ott volt egy másik óriás: Psota Irén, aki ugyan borsot tört párszor Makk orra alá, de óriásit alakított a filmben!”

Az Egy erkölcsös éjszaka is azt bizonyítja: rendezője valósággal rajongott a színésznőiért. Értett a nyelvükön. Ebben az a szép, hogy mindegyiküket azért válogatta be a filmbe, mert szerette a lényüket. 

„Tetszettünk neki, ami szárnyakat adott mindegyikünknek. Károly szájából soha egy negatív mondat nem hangzott el. Nem görcsöltetett, nem hátráltatott, mindenkit röptetett a jelenetekben. Mindegyikünknek megadta a maga nagy pillanatát. Nagyon jó volt vele dolgozni, mert igazán szeretett bennünket.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?