Billie Eilish: Egy suttogó „rosszfiú” diadala

b

Hit Me Hard and Soft – ezzel a címmel jelent meg nemrég Billie Eilish új albuma. A fiatal amerikai popzenész karrierje mindössze tizennégy évesen kezdődött, azóta pedig áthaladt Grammy-díjakon, hollywoodi szuperprodukciókon, tavaly pedig a Sziget Fesztivált is megkoronázta. Mi mindent érdemes tudni róla?

Billie Eilish 2001. december 18-án született Los Angelesben. Színész szülei úgy döntöttek, otthon taníttatják őt és bátyját, Finneast, hogy a gyerekeknek legyen idejük művészettel is foglalkozniuk. Billie egy zombiapokalipszisről szóló dallal „debütált” szülei előtt.

Óceánkék szemek

A lány nyolcévesen kezdett énekelni egy Los Angeles-i gyermekkórusban, később pedig tánciskolába is járt, melyhez két fontos történet kötődik: bár Billie nagyon szeretett táncolni, tizenhárom évesen megsérült, és abba kellett hagynia. Erről később úgy nyilatkozott, hogy utálja a testét, amiért az ilyen módon ellehetetleníti. Ezzel az időszakkal hozta összefüggésbe azt is, hogy később depresszióval diagnosztizálták. A fiatal énekesnőt nem véletlenül azonosítjuk a bő ruhákkal, hatalmas cipőkkel és színes hajjal, ugyanis évekig ezekkel próbálta elfedni a testét, mellyel nem volt jó kapcsolata. „Nem akarom, hogy a világ mindent lásson belőlem. Ezért hordok nagy, bő ruhákat. Nem lehet véleményük, ha nem látják, mi van alatta” – mondta tizenhét évesen egy Calvin Klein-reklámban.

b

A másik vidámabb történet: egyik táncoktatója felkérésére énekelte fel először az Ocean Eyes című dalt. Finneas eredetileg saját zenekarának, a The Slightlysnek szánta azt, rájött azonban, hogy húga hangjához sokkal jobban passzol. Billie ezzel a dallal robbant be a köztudatba, melyet először csak a SoundCloud zenemegosztóra töltöttek fel. Egy évvel később első kislemeze, a Don’t Smile at Me részeként is megjelent a Darkroom és az Interscope Records stúdióknál, melyekkel az énekesnő a mai napig együtt dolgozik. Finneas pedig azóta nemcsak a bátyja, hanem a menedzsere is.

Hová kerülünk, amikor elalszunk? 

A Don’t Smile at Me 20172018-as turnéja alatt Billie már új dalokat írt – ilyen volt a többi között a Bury a Friend is, mely a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? album talán legfelkavaróbb darabja. Előző kislemeze könnyű, popzenei stílusával ellentétben ezt a számot a kritikusok többek közt Marilyn Manson zenéjéhez is hasonlították. A dal érdekessége, hogy egy „ágy alatt lakó szörny” szemszögéből íródott, és versszakokon keresztül ismétlődik egy mondat: „I wanna end me” („Véget akarok vetni az életemnek”). Később Billie elárulta, hogy tizenhat évesen valóban viszolyogni kezdett a tömegtől és a hírnévtől, és úgy érezte „nem húzza ki tizenhét éves koráig”. A When We All Fall Asleep, Where Do We Go? legtöbb dala és a hozzájuk tartozó videóklipek hasonlóan furcsák, nyomasztóak és horrorisztikusak. Az egyik klipben az énekesnő arcát fekete „könnyek” borítják, melyekhez a folyadékot a homlokához erősített csövekből lövellték a szemébe, egy másikban hatalmas pókok másznak rá, egy harmadikban pedig tűket szorítanak a nyakához. Billie ekkoriban azt nyilatkoztaa, hogy leginkább az emberi félelmek inspirálják. Az album utolsó dalainak címei egybeolvashatók – tette hozzá később, ami még nyomasztóbbá teszi az összképet. Ezek a címek ugyanis: Listen Before I Go (Hallgasd meg, mielőtt elmegyek), I Love You (Szeretlek) és Goodbye (Viszlát).

Az album többi számának hangulatától egyedül az énekesnő legismertebb dala, a Bad Guy tér el, melyet Spotify-on csaknem két és fél milliárdszor játszottak le. Sikere valószínűleg abban keresendő, hogy fülbemászó, rádióbarát, mindenki által befogadható szám. Neki köszönhetően jelent meg ráadásul az a Billie Eilish-kép is, amely a mai napig él az emberekben: a neonzöldre festett hajtövek, a hosszú műköröm és a többrétegű, bő szabású, barna Gucci-ruhák.

423, 203, 9, 5, 2

Billie Eilish-t eddig összesen 423 zenei díjra jelölték, melyek közül 203-mat meg is nyert. A fiatal énekesnő 9 Grammy-díjjal büszkélkedhet (ebből 5-öt a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? albumért), továbbá Oscar-díjat nyert a No Time To Die-ért, az azonos című James Bond-film főcímdaláért, valamint a What Was I Made For? című Barbie-betétdalért. Ő a legfiatalabb művész, aki 2 Oscar-díjjal is büszkélkedhet.

Nem az én felelősségem

Billie-ről 2020-ban készült egy lesifotó, amelyen testhezálló ruhát visel az utcán, testalkata miatt pedig rengetegen meghurcolták: az egyik oldal azzal támadta, hogy túlsúlyos, mások viszont egyenesen „bátornak” tartották, amiért így is mutatkozik. Valójában mindkét fél túlreagálta az esetet: az akkor tizennyolc éves nőnek teljesen hétköznapi testalkata volt. Billie még ebben az évben feltöltötte Instagramra a Not My Responsibility (Nem az én felelősségem) című kisfilmjét, melyben kimondja: nem az ő felelőssége, ha a teste nem egyezik mások elvárásaival. „A te értelmezésedtől függne az értékem? Vagy talán a véleményed rólam mégsem az én felelősségem?” – szólnak a kisfilm zárósorai.

2021-ben mindenki döbbenetére egy Gucci által tervezett fűzőben, szőke hajjal jelent meg a Vogue címlapján. Az énekesnő korábban közölte, amellett, hogy nem szereti a testét, azért is választ bő ruhákat, hogy elkerülje a tárgyiasítást és szexualizálást. Érthető tehát, hogy a korábbi álláspontjával teljesen ellentétes stílusváltás következtében csaknem százezer Instagram-követőt veszített. „Hogy miért viselek fűzőt, miért nem mutatom meg a valódi testemet, ha a testpozitivitást hirdetem?” – célozza meg a kérdést Billie. „Mert azt csinálok, amit akarok.” Korábban viszont ugyanebben az interjúban ugyanerre a kérdésre mást válaszolt: „Ha őszinte akarok lenni, azért, mert utálom a hasam.” Az énekesnőnek azonban csupán a kinézete látszott megváltozni, a zenéje nem. A 2021-es, Happier Than Ever című albumán szintén szőke hajjal, elegánsabb logóval szerepelt, halk, dallamos, elektropop stílusú zenéi azonban ekkor is lazán megfértek a Bad Guy mellett.

Üss meg: erősen és gyengéden

2022-ben Billie új párkapcsolatot kezdett, és ezúttal is mindenki meglepetésére visszatért régi stílusa: haját feketére festette, és a korábban megszokott, bő ruhákban mutatkozott. A Vanity Fair 2017-től kezdve minden évben készít vele interjút (ahol ugyanazokat a kérdéseket kapja meg), utoljára éppen 2022-ben jelent meg egy, melyben a „jellemezd magad három szóban!” felkérésre Billie kijelentette: „back to basics” („vissza az alapokhoz”). A stílusváltásról többet nem nyilatkozott.

Április 8-án Billie bejelentette, hogy új albuma érkezik Hit Me Hard and Soft címmel. Központi témának ezúttal a szexualitást választotta, logóját pedig a dőlt betűs, elegáns formáról egy metálzenekarokét idézőre cserélte. Mivel az énekesnő jelenleg ismét úgy öltözködik, mint karrierje hajnalán, érdekes lesz megfigyelni, hogy az album hozzásimul-e majd zeneileg stílusához.

l
Az új albumról

A Hit Me Hard and Soft Billie Eilish valaha megjelent legintimebb és legszókimondóbb dalait tartalmazza. A Skinny című számmal indít, melyben az énekesnő felsorol minden olyan dolgot, amivel kapcsolatban bizonytalan: az első szerelembe esést, a testét, hogy vajon úgy viselkedik-e, ahogyan azt a társadalom elvárja tőle, és rengetegszer elhangzik, hogy mennyire sokat sír. A dalok nagy része a queer identitáshoz köthető, Billie azt nyilatkozta, ezeken a számokon keresztül tárta fel saját maga számára is személyiségének ezen részét. A sokakat megbotránkoztató Lunch című dalban egy nővel kapcsolatos testi vágyait írja le, a Wildflowerben azt, hogy mennyire szívesen lenne párkapcsolatban egy nővel, két másik dalban (Birds of a Feather, L’amour de ma Vie) pedig azt, hogy a szerelem a világ legkomplexebb érzése. A Blue című, utolsó dallal válik keretes szerkezetűvé az album: a szövege arra utal, mintha a szerelembe esés örökös körforgás lenne. A Hit Me Hard and Soft stílusában nagyon változatos: a legtöbb dal elektropop stílusú, azonban megtalálhatók rajta egészen lírai (Chihiro) és new wave-re (új hullám) hajazó dalok is (Diner) – így üti meg Billie a hallgató fülét, először erősen, majd gyengéden.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?