A sógun: Becstelenek a becsület földjén

s

A sógun, James Clavell ikonikus könyve egy angol tengerészről szól, aki a hadakozó középkori szamurájok Japánjába kerül. A ʼ70-es években közkedvelt sorozat készült a műből, mely elsősorban a főszereplő és katolikus japán tolmácsa románcáról szólt. Az FX csatorna új feldolgozásában ez azonban csak az egyik szál: a középpontban a vérszomjas hadurak viaskodása áll, melynek legnagyobb küzdelmeit nem szamurájkarddal, hanem éles furfanggal vívják.

Az egyik első dolog, amely A sógunban történik, hogy egy férfit és újszülött gyermekét kivégzik, engesztelésül egy apró sértésért. Az anya öngyilkossággal fenyegeti a végrehajtókat, ám sógornője meggyőzi, hogy a „helyes” döntést hozza: éljen tovább a családja emlékéért. A néző ekkor még csak a főszereplő értetlenkedésével tud azonosulni.

A fal két oldalán

Clavell regényét leginkább azért méltatják, mennyire izgalmasan ütköztet két, etikettben és halálszemléletben merőben eltérő kultúrát. John Blackthorne (Cosmo Jarvis), a protestáns angol tengerész a szomjhalál küszöbén éri el Japán partját, ahol minden oldalról ellenség fogadja. A bizalmatlan szamurájok barbárnak titulálják, és tömlöcbe vetik, a portugál hittérítők pedig ki akarják végeztetni, mielőtt bárkinek elárulhatná, hogy a krisztusi szeretetnél csillogóbb kincsek is motiválják őket. Blackthorne azonban nem az egyetlen nemkívánatos személy Japánban. A becsületes Toranaga hadúr (Szanada Hirojuki) fejére szintén többen pályáznak, köztük az ország sóguni (vezetői) székére hajtó kormányzók is. A két férfi kelletlen szövetségre kényszerül – az egyedüli kapocs köztük a katolikus tolmács, Mariko (Anna Sawai), aki egyben egy szamuráj felesége is.

m

Amikor Blackthorne megérkezik Japánba, megverik, megalázzák, egy társát pedig elevenen megfőzik. Mindezt azonban már megszokta. Ami váratlanul éri, az fogvatartói szokatlan életszemlélete: az, ahogy egyik pillanatról a másikra eldobják az életüket, vagy ahogy alázattal, rossz szó nélkül alárendelik magukat a hatalomnak, legyen az tisztességes vagy egyértelműen korrupt. Mariko egy vastag falról mesél neki, amelyet minden japán embernek ki kell építenie élete során, és mögé száműzni minden, a társadalmi konvenciókkal összeférhetetlen érzést. Ez teszi igazán érdekessé A sógunt mint drámát. Szereplői szinte soha nem azt mondják és teszik, amit gondolnak. A fal túloldalára kell tekintenünk, hogy igazán megismerjük őket, és gyakran meghökkent majd, amit odaát találunk.

Dicsőséges nagyurak

A sógun vagy tucatnyi izgalmas jellemmel bábjátékozik egyszerre, szerencsére hibátlanul. A harcok ugyanis, bár nem szerénykednek brutalitásban, végig másodrangúak a párbeszédek mellett: a sorozat legélesebb párbajait szavakkal és álszerény mosolyokkal vívják. A színészek már-már a nézőt is megvezetik, egyszerre alakítják figuráik látható és falon túli énjét, sokszor inkább csak sejtetve, egy-egy pillantással üzenve valódi érzéseiket. Az elegáns táncból egyedül az angol tengerészt alakító Cosmo Jarvis lóg ki mély hőzöngéseivel, talán szándékosan, de elég durván ahhoz, hogy egyeseket kizökkentsen. Szerencsére ellensúlyozza őt Az utolsó szamurájból és a John Wick 4. felvonásából ismert Szanada Hirojuki, aki tekintélyében, csendes szigorában, ám amikor az kell, dühítő tehetetlenségében is képes visszatükrözni Toranaga jellemét.

s

Szanada egyébként a sorozat producereként és kulturális tanácsadójaként is közreműködik. Egyik feltétele az volt, hogy a képsorok hitelesen reprezentálják a középkori Japánt, ne csak díszletekben és kosztümökben, hanem szellemiségben is. A japánok ebben a történetben nem tanulnak meg mágikusan angolul, eszmecseréiket felirattal vagy Mariko tolmácsolásában követhetjük, aki ezúttal nemcsak szerelmi kaland tárgya, hanem összetett jellem is, a középkori japán női sors csendes elszenvedője. Néhány pontatlanság persze így is maradt a sorozatban, részben ugyanis a regény cselekménye is történelmi tévhiteken alapul. Ahogy azonban a nézőt egyre inkább beszippantja a keleti értékszemlélet és a sajátos hatalmi játszmák, felhúzza a saját falát, és megbékél a túlzásokkal. Az összkép egzotikusságában, félelmetességében és ellentmondásosságában végül elvesznek a gyengébb ecsetvonások.

Kinek ajánlható A sógun? Leginkább három embernek. Annak, aki szerette a könyvet, aki nyitott a szappanoperákra, amíg minőségi az a bizonyos szappan, és annak, aki szerint a legérdekesebb történetekben a kard a hüvelyében marad.

 

A tízrészes sorozat magyar felirattal nézhető a Disney Pluson.

A könyvről

A sógun James Clavell brit író, háborús veterán és szingapúri hadifogoly 1975-ös regénye (magyarra fordította: Gy. Horváth László). A történetet elmondása szerint egy 17. századi angol férfi, William Adams esete ihlette, aki országából elsőként jutott el Japánba, majd szamuráj lett. A regény bestsellerré vált, egyben a nyugati japán kultúrszemlélet egyik alapvető forrásává. Egy 1980-as felmérés megállapította, hogy az amerikai japán szakos egyetemi diákok csaknem fele olvasta a könyvet, ami nem feltétlenül pozitívum, az ugyanis, bár valós figurákon alapul, tömve van történelmi pontatlanságokkal. Tévesen azt állítja például, hogy az európaiakhoz hasonlóan a japán várkapuk is csapórácsosak voltak, a hadurak kémei pedig postagalambbal üzentek egymásnak. Ez utóbbi a sorozatban is feltűnik, ugyanis szerves része a történetnek, pedig akkoriban a japánok még nem is használtak postagalambot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?